Vier stoelen, vier spots, vier stemmen [Wachten op Gorro @ MAF > NoMoBS]

29-10-2014 | Max Greyson

Vier stoelen, vier spots, vier stemmen, die allesbehalve afwachtend zijn. Geen verstilling of koele ironie zoals Beckett zijn personages de wereld inriep. Wel ruwe eerlijkheid, en dat een uur lang.

            Hoe breng je hip hop naar een theaterzaal? Juist, je neemt het theatrale weg. Niet nodeloos met de armen zwaaien, geen vuisten in de lucht of versregels die uitsluitend dienen om een rijmschema te voltrekken. Een opgestoken middelvinger, ja, maar dan enkel een symbolische middelvinger.

            De NoMoBS zijn performers pur sang, met hun eigen toon en stijl. In een regie van Junior Mthombeni worden hun sterktes ten volle uitvergroot. Ritmische, in-the-face teksten en een speelse, hardleerse vertolking die voor deze gelegenheid niet in een bivakmuts maar in een djellaba gehuld is.

            De problematieken eigen aan hun Marokkaanse achtergrond botsen op oervlaamse normen en waarden (waarvan enkele wellicht terecht aan flarden worden gerapt). Het geheel is zo gespekt met humor, hardheid en zelfspot dat geen enkel publiek hierbij onverschillig kan blijven. De première op het Mestizo Arts Festival was een thuismatch. Nu wacht Vlaanderen.

            Theatertechnisch is Wachten op Gorro niet volmaakt. Het stuk drijft op een sterk aanwezige Antwerpse tongval, die de voorstelling erg lokaal houdt. En ook de herkenbaarheid berust voornamelijk op de vertrouwde beelden die Antwerpenaren hebben van hun stad, in het bijzonder van het Kiel. Toch is het schouwspel interessant en actueel in elke uithoek van Vlaanderen. Het geeft een broodnodige inkijk in de gedachten van vier jonge mannen die hun energiebom overbrengen in een eigen, toegankelijke vorm en die zich (godzijdank) losrukken van de klassieke theatertraditie. Urban theater heeft een nieuwe stem, neen, heeft er zelfs vier.

 

* * * Laatste dagen van #MAF14* * *

 

*Vanavond* theatervoorstelling LAB van Adrian Sack + karaoke! (Arenberg)

*Donderdag 30.10 * "Los diablos del cerro de las tablas" dansvoorstelling (Arenberg) & Rumble in da Jungle (KVS)

*Vrijdag 31.10 * FEEST van de onderwereld met Mexicaanse CATCH diva Cassandro + SINDICATO SONICO + zombie performance The Hollows II + De uitvaart van Lamourgaga + DJ LeBlanc & Barato !

>> ** Dress-down to the underworld **

+++ morgen Rumble in da Jungle in KVS Brussel !!

 

http://www.kifkif.be/cult/vier-stoelen-vier-spots-vier-stemmen-wachten-op-gorro-maf-nomobs