VLAAMSE 'WAARHEIDSCOMMISSIE' UITGENODIGD IN ZUID-AFRIKA

15-12-2013 | Action Zoo Humain

De krachttermen die Nelson Mandela belichaamde, nestelen zich ook in ‘De Waarheidscommissie,’ de productie van Chokri en Zouzou Ben Chikha (Action Zoo Humain). In 'De Waarheidscommissie' wordt een zwarte pagina in de Belgische geschiedenis aangekaart. In 1913 werden namelijk in het kader van de wereldtentoonstelling 128 Senegalezen en 60 Filipijnen schaamteloos als attractie tentoongesteld in Gent. De bevolking roerde niet. 

'De Waarheidscommissie' blijft brandend actueel en onderlijnt hoe de blanken racisme onderhuids beleefden. De productie blijft aan de ribben hangen en wordt nu uitgenodigd in de eerste week van februari 2014 in Kaapstad. Een symbolische stad, want de stad waar de Memorial Nelson Mandela plaatsvond. Action Zoo Humain zal er in het kader van de ‘closing event’ - een samenwerking tussen de University of the Western Cape, Universiteit Gent (coördinator) en een aantal andere Vlaamse Universiteiten (KU Leuven, Universiteit Antwerpen etc.) - de productie brengen en een aantal workshops organiseren in en rond de University of the Western Cape. 

 

 

Lees ook: 'De Waarheidscommissie': een geleide reis door het stereotype denken in het artikel ''Exhibit B' vs 'De Waarheidscommissie': alle zonden van Leopold II te kijk gezet' van Joachim Ben Yakoub en Greet Simons.

 

http://www.kifkif.be/cult/vlaamse-waarheidscommissie-uitgenodigd-in-zuid-afrika