'Kol Saber!' by the Palestinian Circus School

28-11-2012 | Palestinian Circus School
Palestinian Circus School
vri, 2012-12-07
Locatie: 

Brussel: December 7, 8 and 9 @ Halles de Schaerbeek
Tournai: December 11 @ Maison de la Culture
Antwerp: December 14 @ De Roma
Durbuy: December 16 @ Centre Culturel
Charleroi: December 18 @ Eden
Namur: December 21 @ Theatre Royale

Het woord ‘Saber’ heeft in het Arabisch twee betekenissen: de zoete vrucht van de cactus of geduld. ‘Kol’ is de imperatief voor het werkwoord eten. Een voorstelling die voortkomt uit de vele interne en externe conflicten die het leven van onze jongeren domineren. In 2006 ging de Palestijnse Circus School van start. Het moest een injectie van weerstand, waardigheid en hoop worden tegen de collectieve depressie die het volk in zijn ban hield.

De voortdurende agressieve bezetting, het dagelijkse geweld, de toenemende werkloosheid en de volledige impasse in de onderhandelingen fnuikten de weerbaarheid van het Palestijnse volk. Dus moest het een project van cultureel verzet worden: kinderen en jongeren instrumenten aanreiken om het leven terug zin te geven en het hoofd rechtop te houden. Jongeren uit Ramallah, Jenin, Hebron, Jerusalem en verschillende vluchtelingenkampen vonden stilaan hun weg naar de circusschool.

Enkele studenten groeiden zelfs uit tot eerste trainers en performers. Enkelen onder hen kozen voor een professionele opleiding in het buitenland om de nieuwe generatie Palestijnse circusfanaten te kunnen opleiden en om mee te bouwen aan een professionele circusopleiding in Palestina. Zes jaar na de start van het project vindt een groep trainers-performers van de Palestijnse Circus School elkaar voor een nieuwe hedendaagse circusproductie Kol Saber!

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/activiteiten/kol-saber-by-the-palestinian-circus-school