Belgisch comité lanceert campagne voor Palestina

14-09-2008 | De Standaard Online

'Er is zo'n verbrokkeling van Palestina dat het onmogelijk is dit proces terug te draaien', zegt Rik Coolsaet, professor Internationale Betrekkingen van de Universiteit Gent.

BRUSSEL - Een Belgisch comité van onder meer vakbonden, middenveld- en ontwikkelingsorganisaties heeft maandag de campagne '60 jaar ontheemd, 40 jaar bezet' gelanceerd.

Ze vragen de Belgische regering binnen de Europese Unie en andere internationale instellingen 'alles in het werk te stellen om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken' tussen Israël en Palestina.

Eind maart bezocht een delegatie van de betrokken organisaties Israël en de Palestijnse gebieden. Achteraf legden ze hun eisen vast in een platformtekst. Nu roepen ze het publiek op die tekst te tekenen.

Dringende actie

De organisaties vragen dringende maatregelen om de Israëlische staat te dwingen zich terug te trekken uit de bezette gebieden, de kolonies op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem te ontmantelen en de Muur volledig af te breken.

De delegatie dringt ook aan op een hervatting van de onderhandelingen tussen Israël en Palestina en een einde aan de politieke, sociale en economische isolatie van de bezette Gazastrook.

Paradox

De organisaties onderstrepen het verschil tussen de realiteit op het terrein en het beeld dat de mensen hebben van het Israëlisch-Palestijns conflict. Ze hekelen de paradox tussen het vredesproces dat een leefbare, Palestijnse staat en een veilige Israëlische staat wil creëren enerzijds en de feiten op het terrein, die bewijzen dat dat vredesproces grotendeels dode letter blijft.

'Er is zo'n verbrokkeling van Palestina dat het onmogelijk is dit proces terug te draaien', zegt Rik Coolsaet, professor Internationale Betrekkingen van de Universiteit Gent.

'De ramp'

Van 10 tot 17 april loopt een informatieronde met Badil, een Palestijnse organisatie die streeft naar de erkenning van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, en Zochrot. Die laatste vereniging informeert de Israëlische burgers over de Nakba - de 'ramp', de gebeurtenissen in 1948 na het uitroepen van de Joodse staat - om zo 'Israëli's en Palestijnen samen te brengen zond hun gezamenlijke pijnlijke geschiedenis'.

Op 16 mei komt er op het Muntplein een pleinanimatie. Thema zijn de verdwenen Palestijnse dorpen. De slotactiviteit volgt op 18 mei in Brussel. Dan worden er debatten en optredens georganiseerd.

De initiatiefnemers van de campagne zijn de vakbonden ABVV/FGTB en ACV/MOC, de ngo's 11.11.11 en CNCD, De Unie van Progressieve Joden van België (UPJB), Composantes de la Communauté Arabe de Belgique (COCABE), de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (H-VV), de interculturele website Kif Kif, het Actie Platform Palestina (APP) en de Algemene Belgische Persbond.
DSL
 

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/belgisch-comite-lanceert-campagne-voor-palestina