H&M stopt samenwerking met 'racistisch' Euro-Lock

23-09-2008 | De Morgen

Delhaize, C&A, H&M en Hans Anders eisten dat hun logo van de site van Euro-Lock verwijderd wordt.

Kledingketen H&M stopt de samenwerking met het Oost-Vlaamse inbraak- en brandbeveiligingsbedrijf Euro-Lock.

Dat kwam in opspraak nadat het een sollicitant van Turkse komaf had afgewezen. Die kreeg als antwoord dat hij 'niet de geschikte persoon was voor de betrekking'. Maar aan de mail hing een interne mail vast: "Kan jij die persoon afwimpelen? Een vreemdeling die beveiliging zal verkopen, dat heb ik nog niet gezien."

Murat Caliskan (34) is van Turkse afkomst en hing het aan de grote klok. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding was verontwaardigd, overwoog juridische stappen en nu distantiëren zich ook een aantal bedrijven van Euro-Lock. Delhaize, C&A, H&M en Hans Anders eisten dat hun logo van de site van Euro-Lock verwijderd wordt. Zowel C&A als Delhaize ontkennen daarenboven dat ze ooit met Euro-Lock hebben samengewerkt.

H&M stopt nu voor onbepaalde tijd de samenwerking met het bedrijf. De kledingketen doet een beroep op Euro-Lock om elektriciteitspannes en kleine incidenten zoals vastgelopen winkelrolluiken op te lossen, zegt woordvoerster Marianne Nerinckx. "Wij werken nog maar sinds dit jaar met de firma samen en wij waren zeer tevreden." Het voorval met de Turkse sollicitant is evenwel aanleiding tot de stopzetting van de samenwerking. "Dergelijke praktijken zijn niet verenigbaar met de bedrijfsethiek van H&M", zegt Nerinckx. "Enkel als de firma een aantal concrete stappen zet, kan een samenwerking heroverwogen worden."

"We begrijpen de reactie van H&M", reageert Yves Delgouffe, zaakvoerder van Euro-Lock en opsteller van de mail. "Maar ik ontken dat we een racisitisch bedrijf zijn. Ons bedrijf werkt met twee allochtonen en we zijn daar zeer tevreden over. Zij zijn verbonden aan de afdeling elektriciteit. Het is een feit dat het niet rendabel is om een allochtoon aan te nemen als beveiligheidsadviseur in het Gentse. Daar zijn ze, in tegenstelling tot Brussel of Antwerpen, hier nog niet klaar voor. Zowat 99 procent van mijn klanten, meestal mensen die net een inbraak achter de rug hebben, zou daarover vallen. Ik kan die gedachtegang van die mensen helaas niet veranderen." (NB)

© 2006 Uitgeverij De Morgen NV
 

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/hm-stopt-samenwerking-met-racistisch-euro-lock