Kif Kif Awards lanceert intercultureel podiumtalent

27-10-2008 | Kif Kif

In de komende jaren willen we het verder uitbouwen, zodat het een echt kwaliteitslabel wordt voor opkomend intercultureel talent’

Saïd Assissi, La Cité du Bonheur, Ibrahim, Société Anonyme en de DMC Crew vielen afgelopen zaterdag in de prijzen tijdens de uitreiking van de Kif Kif Awards.

De Kif Kif Awards is de eerste interculturele talentenjacht van Vlaanderen, waarmee de organisatie Kif Kif meer kleur op de Vlaamse kunstpodia wil brengen. Zowel de jury als het talrijk opgekomen publiek waren het in de Antwerpse Arenbergschouwburg over één ding roerend eens: de performances van de jonge artiesten waren van hoogstaand niveau. Projectleider Patrick N’Siala Kiese: ‘We zijn opgetogen over het resultaat van de allereerste Kif Kif Awards. In de komende jaren willen we het verder uitbouwen, zodat het een echt kwaliteitslabel wordt voor opkomend intercultureel talent’.

Negen finalisten mochten hun acts brengen, verspreid over de categorieën Muziek, Dans en Spoken Word. Zij waren tijdens de audities in april al geselecteerd uit de meer dan 240 groepen met in totaal een 1000-tal jongeren die zich kandidaat stelden. Twaalf geselecteerden kregen een beurs van 5.000 euro en een deskundige coach. Gedurende 6 maanden werkten ze hun act verder uit en bouwden aan hun artistieke carrière.

In de categorie Muziek liep de groep Société Anonyme met de eer weg. De groep rond zanger-gitarist Ludovic Nyamabo en drummer Micha Onzia lavert tussen soul en funk, overgoten met een pittig popsausje. Dankzij de Kif Kif Awards brachten ze zonet hun eerste singel uit. De jury was onder de indruk van de vooruitgang die Sociéte Anonyme de afgelopen maanden maakte. ‘We waren ons tijdens de preselecties al bewust van hun groot potentieel, maar ze hebben er een fantastische muziekset van gemaakt’.

In de categorie Spoken Word vielen twee winnaars in de prijzen: Saïd Assissi en La Cité du Bonheur. Jurylid Chokri Ben Chikha: ‘De jury stond voor een bijna onmogelijke keuze. Uiteindelijk hebben we ervoor geopteerd om twee winnaars te kiezen. Saïd Assissi omwille van de technisch hoogstaande act. La Cité du Bonheur wist ons dan weer te overtuigen door de pit, het lef en de energie die ze in hun act staken’.

In de categorie Dans was Ibrahim Elmi de gelukkige winnaar. De jury had bijzondere waardering voor het artistieke niveau van de 16-jarige jongeman, en roemde ‘de frisse manier waarop hij danst, zijn vernieuwende invalshoeken en zijn toekomstpotentieel. Als Ibrahim met dezelfde gedrevenheid verder timmert aan zijn weg, zullen we de komende jaren nog veel van hem horen’.

De Publieksprijs ging naar de DMC Crew, een Hiphop-ensemble dat alle nieuwe stromingen binnen het genre deskundig in een bijzonder geslaagde act wist te verenigen.

De Kif Kif Awards maken deel uit van de nationale projecten van het Europees Jaar van Interculturele Dialoog 2008. Ze passen ook binnen het Actieplan Interculturaliseren van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux. Minister Anciaux: “Ik doe een oproep aan jeugdhuizen en culturele instellingen om deze jongeren ook een plaats te geven bij het invullen van hun jaaragenda. Ze hebben nu al bewezen dat ze hun plaats meer dan verdienen.”

Contact laureaten Kif Kif Awards

§ Société Anonyme (8 leden), Ludovic Nyamabo, 0484/11.38.53

§ Said Assissi, 0485/56.28.76

§ La Cité du Bonheur (2 leden), contactpersoon Ikram Aoulad, 0499/11.96.18

§ Ibrahim Elmi, 0488/40.37.71

§ DMC Crew ( 6 leden), contactpersoon Elke Rosiers, 0479/67.81.29

Overige contacten

§ Patrick N’Siala Kiese, projectleider Kif Kif Awards: 0498/11.30.58

§ Dany Neudt, coördinator Kif Kif: 0498/11.32.36

§ Tineke Sonck, woordvoerder minister Anciaux: 0473/96.73.51

§ Chokri Ben Chikha, juryvoozitter ‘Spoken Word’: 0479/29.78.34
 

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/kif-kif-awards-lanceert-intercultureel-podiumtalent