Kif Kif Awards moeten podiumkunsten kleuren

14-09-2008 | Kif Kif

Kif Kif zal met dit project een verschil maken: via actieve scouting en begeleiding divers talent laten doorstromen, zichtbaar maken om zo bij te dragen aan de interculturalisering van de kunstensector.

Productiebudget voor jong talent van 60.000 euro

Het intercultureel platform Kif Kif lanceert de Kif Kif Awards. Met het initiatief wil de organisatie voor een doorbraak in het interculturaliseringsproces van de kunstensector zorgen. Aan het initiatief nemen gerenommeerde cultuurtempels als KVS, Vooruit en Arenbergschouwburg deel. Ook individuele artiesten als de R&B-zangeres Hadise, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en theatermaker Chokri Ben Chikha steunen het initiatief volop. Patrick N’Siala Kiese, projectleider Kif Kif Awards: ‘de Kif Kif Awards moeten de ontbrekende schakel zijn tussen het ‘allochtone’ talent en de reguliere cultuurpodia. Dit jaar mikken we met de categorieën muziek, dans en spoken word op de podiumkunsten.’

In tegenstelling tot de directe buurlanden, telt Vlaanderen vrij weinig verrijkende inbreng van artiesten van diverse herkomst. Daar komt nu gelukkig stilaan verandering in. Krachtige, jonge stemmen laten van zich horen. De Kif Kif Awards wil deze evolutie volop ondersteunen en verder uitbreiden.

Vlaams minister Bert Anciaux ondersteunt dit project met veel enthousiasme (55.000 euro projectsubsidie en 52.660 euro in het kader van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog). "Kif Kif Awards past helemaal binnen de doelstellingen van het Actieplan Interculturaliseren van, voor en door Cultuur, Jeugdwerk en Sport dat in 2006 werd gelanceerd. In Vlaanderen zijn er heel wat talentvolle jonge kunstenaars van diverse aankomst. De weg vinden naar de Vlaamse culturele instellingen gaat echter moeizaam.

Aan de andere kant schat de culturele sector de bestaande creativiteit van deze artiesten niet altijd goed in. De twee werelden kennen elkaar niet genoeg." zegt Bert Anciaux. "Kif Kif zal met dit project een verschil maken: via actieve scouting en begeleiding divers talent laten doorstromen, zichtbaar maken om zo bij te dragen aan de interculturalisering van de kunstensector. De ontmoeting en de samenwerking van de verschillende partners is een sterke meerwaarde. Maar bovenal gaan de Kif Kif Awards een fantastische ervaring worden voor de deelnemers."

Het initiatief is een resultaat van de oproep die Kif Kif vorig jaar lanceerde om een intercultureel cultuurfonds op te richten. Dany Neudt, coördinator Kif Kif: ‘We kregen daar toen veel en positieve reacties op. Met de geïnteresseerde organisaties en het kabinet van minister Anciaux zijn we naar de nodige financiering op zoek gegaan. We beschikken nu over een fonds waar niet minder dan 60.000 euro in zit’. Kif Kif heeft er naar eigen zeggen bewust voor gekozen om dat geld naar het jonge talent te laten doorstromen en niet aan de eigen organisatie te besteden. Dany Neudt: ‘Allochtone jongeren zitten vaak vol creatief talent, maar beschikken niet over de financiële middelen of netwerken om hun act te professionaliseren. Daarom reiken we 12 productiebeurzen van elk 5.000 euro uit aan getalenteerde groepen of individuen die door een professionele vakjury worden geselecteerd. Dat geld moeten de geselecteerden gebruiken om hun artistiek oeuvre te professionaliseren’.

De inschrijvingen voor de Kif Kif Awards lopen tot zondag 13 april. Op zaterdag 26 april 2007 vinden er in drie steden audities plaats: muziek in Antwerpen, dans in Brussel en spoken word in Gent. In elke categorie worden 4 talentvolle artiesten of groepen geselecteerd door de jury. Die krijgen dan een individueel begeleidingstraject om hun acts te verfijnen. Op 25 oktober gaat dan de eindhappening door en worden de laureaten van de Kif Kif Awards bekend gemaakt.

De Kif Kif Awards zijn een samenwerkingsverband tussen Kif Kif, Arenbergschouwburg, Vooruit, KVS, Kunstenloket, Poppunt, Villanella, Union Suspecte, Belgische Improvisatieliga, Videantz, Nieuwpoorttheater en Kunstenloket. De financiële ondersteuning gebeurt vanuit de Vlaamse Overheid, de Europese Commissie in het kader van het ‘Europese Jaar van de Interculturele Dialoog’ en de Nationale Loterij.

Contact

www.myspace.com/kifkifawards www.kifkifawards.be

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/kif-kif-awards-moeten-podiumkunsten-kleuren