Kleur de Kunst!

03-10-2008 | Kif Kif

Schrijven is van cruciaal belang binnen elk emancipatieproces.

Prijsuitreiking Literaire wedstrijd van Kif Kif vzw 2005

Gisteren zijn in de KVS in Brussel de winnaars van de jaarlijkse literaire schrijfwedstrijd van Kif Kif vzw bekend gemaakt. De eerste prijs gaat naar Rachida Lamrabet, de tweede prijs naar Paul Govaerts, de derde naar Ali Wouters. De jury kende een eervolle vermelding toe aan Jan Van Aken. De prijzen bestaan uit respectievelijk 1.000 euro en een master class literatuur, 750 euro en 500 euro.

De prijsuitreiking werd feestelijk ingeleid met een receptie, passend gekaderd door Mobassik, jong hiphoptalent. Els Van Effelterre, woordvoerder van de minister van Cultuur, Bert Anciaux, bracht hulde aan de wedstrijd en de winnaars. Tom Naegels, Jamila Amadou en Ramsey Nasr lazen voor uit eigen werk. Deze happening sluit de Kleur de kunst!-kalender van dit jaar af, een slotevenement dat de enthousiaste en talrijke geïnteresseerden ook tijdens de receptie achteraf wisten te appreciëren.

Met Kleur de kunst! wil Kif Kif vzw iedereen die van schrijven houdt, ertoe aanzetten om zijn stem te laten horen. Deze jaarlijkse wedstrijd wil een representatieve weergave zijn van wat er literair leeft binnen de maatschappij, een interculturele maatschappij die voortdurend zichzelf bevraagt en bijstuurt. Schrijven is immers van cruciaal belang binnen om het even welk emancipatieproces. De wedstrijd staat open voor iedereen, maar richt zich in het bijzonder op schrijvers met ‘allochtone’ roots. In het kader van Kleur de kunst! dit jaar stonden ook twee literaire avonden op het programma.

Drie winnaars en een eervolle vermelding dit jaar:

Rachida Lamrabet neemt je in haar verhaal ‘207 (Mitoen oe sehb’a)’ mee op de terugreis van twee mannen die via Spanje naar hun tweede thuis terugrijden. Het verhaal is helder geschreven, in een grappige, ontwapende ondertoon, inhoudelijk rijk een half mensenlevend beschrijvend.

Paul Govaerts is een jonge auteur en beschrijft in ‘De spin die besloten werd’ op een bijzonder beklijvende manier een dag uit het leven van een vroedvrouw. De jury wist de beheerste stijl en de verrassende beeldentaal te waarderen.

Ook Ali Wouters is een jonge schrijver. Het gedicht ‘wij’, een van zijn ingezonden gedichten, bruist van verlangen en stuwt je als lezer mee door een erg visueel landschap.

Jan Van Aken bewijst met ‘A/B’ dat hij op een bijzonder verrassende en scherpe manier een gebeurtenis vanuit twee invalshoeken kan bekijken. Knap schrijfwerk.

De jury, Kamiel Vanhole, Naima Albdiouni, Hai-Chay Jiang, Mustafa Kör en Vera Turpyn, had met de 160 inzendingen van 60 verschillende auteurs heel wat boeiend lees- en jureerwerk. De jurering gebeurde op basis van inzendingen onder schuilnaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jury het makkelijk eens geworden is: talent toont zich.
Er waren heel wat teksten die de jury konden bekoren.

Als deze tendens zich verderzet, zitten toekomstige uitgevers niet meer verlegen om rijke verhalen, verrassende nieuwe schrijvers. Volgend jaar is er alvast een nieuwe wedstrijd gepland met –net als bij de vorige editie- een rijk aanbod aan schrijfsessies op de Kleur de kunst!-activiteitenkalender. Kif Kif hoopt volgend jaar immers een aantal vormingen te organiseren om de doorgroei van kleurrijk talent verder te stimuleren.

In het najaar volgt er een publicatie van uitgeverij Meulenhoff/Manteau in samenwerking met Kif Kif. De gesprekken daarrond lopen al enige tijd. Op zaterdagavond 28 januari evenwel, tijdens het muziek- en literatuurfestival De Nachten in De Singel in Antwerpen lezen de winnaars hun teksten voor.

“Verlangt u een eindconclusie? Die is er niet, aan talent komt geen eind. Daarom wil ik iedereen nu al uitnodigen op de lancering van de derde wedstrijd van Kleur de Kunst, in het najaar.”


Kamiel Vanhole in zijn verslag als voorzitter van de jury.

 

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/kleur-de-kunst