"L'emotion est negre comme la raison est hellene"

15-09-2008 | Weekend Knack - Patrick N'Siala Kiese (Kif Kif)

Met de Kif Kif Awards willen we dat die diversiteit zich nu ook manifesteert in categorieën als muziek, dans en spoken word.

Laat ik mijn weekje guestbloggen maar beginnen met de Kif Kif Awards, een interculturele kunstwedstrijd met als doel meer diversiteit te krijgen in de culturele sector in Vlaanderen.

Zaterdag zijn er audities op drie locaties ( Antwerpen, Brussel en Gent) en in drie disciplines ( muziek, dans en spoken word). U kunt alvast surfen naar www.kifkifawards.be of www.myspace.com/kifkifawards voor meer informatie. Waarom diversiteit zo belangrijk is kan ik misschien illustreren met een actueel voorbeeld.

Vorige week donderdag stierf, op 94-jarige leeftijd, een grote naam van de Franse literatuur: Aimé Césaire. Hij schreef boeken, toneelstukken, essays en gedichten, maar was ook (en vooral) een mensenrechtenactivist. Hij nam duidelijke standpunten in tegen racisme en kolonialisme. Hij kreeg dan ook een eerbetoon vanwege de Franse staat en bevolking.

Als Antillaan zag hij hoe de lokale talen, gebruiken en cultuur in verval raakten. Daarom koos Césaire ervoor om zich het Frans machtig te maken, zodat de culturele erfenis van de Antillen bewaard zou blijven. Maar al vindt iedereen het tegenwoordig normaal om een Afrikaan Frans te horen spreken, laten we niet vergeten dat het Frans helemaal geen Afrikaanse taal is, maar met de kolonisatie aan de lokale bevolkingen werd opgelegd.

Het oeuvre van Césaire getuigt duidelijk zijn wil om het verleden de bewaren. Zijn boodschap is er een van hoop voor alle onderdrukte volkeren - niet alleen de Afrikaanse.

Helaas zijn de selectiecriteria binnen de journalistiek echter moordend. De dood van Césaire verkoopt niet, dus wordt daar geen aandacht aan geschonken. Zo laten de Vlaamse media een kans liggen om het continent van een andere kant te belichten. Naast de rampzalige oorlogen, hongersnoden en andere rampen kent het immers ook grote schrijvers, wetenschappers en zakenmensen. Of met andere woorden: we kunnen meer dan dansen, voetballen en mekaar uitmoorden.

Ook ik die in Afrika geboren ben en er acht jaren woonde, weet weinig over de Afrikaanse geschiedenis. Hetzelfde geldt trouwens voor de geschiedenis van het Middenoosten, Azië en Latijns Amerika. De reden daarachter heeft vaak te maken met de manier waarop jongeren met andere of diverse roots zich terugplooien op hun afkomst. Als geadopteerde of migrantenkinderen zijn ze immers op zoek naar een verborgen onderdeel van hun identiteit. De fout die sommige maken is hun identiteit te herleiden tot dat verborgen deel. Mijn inziens moet men echter goed achterom kijken om beter te weten waar men naartoe gaat.

Ook het Nederlandstalige culturele landschap kan onderdak bieden aan andere culturen en verhalen. Zo mag Nederland fier zijn op Al Galidi en kan Vlaanderen trots zijn op auteurs als Mustafa Kör en Rachida Lamrabet. Beide vonden hun weg naar de bundel 'Kif Kif, nieuwe stemmen uit Vlaanderen'. Met de Kif Kif Awards willen we dat die diversiteit zich nu ook manifesteert in categorieën als muziek, dans en spoken word.

« Une civilisation qui s'avère incapable de résoudre les problèmes que suscite son fonctionnement est une civilisation décadente. » (Aimé césaire)
 

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/lemotion-est-negre-comme-la-raison-est-hellene