Verwacht: De Beschavingsmachine

31-08-2009 | Kif Kif

Zonder olie in het Midden-Oosten had niemand het vandaag over ‘de’ islam. Warm u op voor een rondrit langs de wereld met een angry young man als gids.

Een reportage op tv. Een islamoloog spreekt over jongeren en criminaliteit, zonder de woorden ‘allochtoon’, ‘migrant’ of ‘moslim’ in de mond te nemen.

Alleen: zijn uitleg wordt gemonteerd op stereotiepe beelden: een vrouw met een hoofddoek, mannen in djellaba, een paar schoffies op straat. Voor de argeloze kijker is de boodschap duidelijk: allochtonen veroorzaken criminaliteit.Een reportage op tv. Een islamoloog spreekt over jongeren en criminaliteit, zonder de woorden ‘allochtoon’, ‘migrant’ of ‘moslim’ in de mond te nemen.

Alleen: zijn uitleg wordt gemonteerd op stereotiepe beelden: een vrouw met een hoofddoek, mannen in djellaba, een paar schoffies op straat. Voor de argeloze kijker is de boodschap duidelijk: allochtonen veroorzaken criminaliteit. Op zo’n momenten veert Ico Maly verontwaardigd op uit zijn zetel. Wat er de laatste jaren niet allemaal gezegd en geschreven wordt over ‘de’ islam en ‘de’ moslims... Botsende beschavingen, burkini’s, halalvlees en jihad: kan u de extra bijlagen, boeken, films en series nog bijhouden? En hoe scherper en ongenuanceerder, hoe langer ze op het licht van de schijnwerpers kunnen rekenen.

Dat is geen toeval. Al die bijlagen, boeken en films zijn producten van een industrie die niets anders doet dan ‘kennis’ over ‘de’ islam verspreiden. Niet omdat ze zo geboeid is door de profeet Mohammed, wel omdat die industrie een politiek-ideologisch verhaal is. Omdat het heersende discours over ‘de’ islam zorgt voor de legitimering van een beschavingsindustrie, die op volle toeren draait in onder andere Afghanistan en Irak, maar ook bij ons in Vlaanderen. Hoezo, strijd tegen ‘de’ islam in naam van de Verlichting? Zonder olie in het Midden-Oosten had niemand het vandaag over ‘de’ islam.

Warm u op voor een rondrit langs de wereld met een angry young man als gids. Ondanks zijn jonge leeftijd publiceert Ico Maly (°1978) al jaren over beeldvorming en islam, racisme, en het Israëlisch-Palestijnse conflict. Hij studeerde vergelijkende cultuurwetenschappen en ontwikkelingssamenwerking aan de Universiteit Gent en werkt als hoofdredacteur van het project Mediawatch bij Kif Kif. Onder zijn redactie verscheen eerder Cultu(u)rENpolitiek, dat in 2008 de publieksprijs van boekhandel De Groene Waterman won.

Colofon:

isbn: 9789064452291 · 2009 · paperback (12,5 x 20 cm) - ca. 176p. · prijs: circa € 16.00 · het boek verschijnt september 2009

Wil je op de hoogte blijven over deze publicatie? Schrijf je dan in op de vers van de pers-mail van EPO. Surf ook eens naar http://www.epo.be

http://www.kifkif.be/over-kif-kif/verwacht-de-beschavingsmachine