De Kif Kif Discriminatiebarometer Brussel #praktijktestennu !

Volg nu de commissievergadering over discriminatie op de arbeidsmarkt & tweet mee of gebruik je facebook met #praktijktestennu !
Door: Kif Kif - 30/04/2015 - 09:50
De Kif Kif Discriminatiebarometer Brussel #praktijktest

#praktijktestennu

 

Kif Kif heeft in het begin van 2013 in Brussel een testonderzoek opgezet rond het in kaart brengen van discriminatie bij aanwerving. De centrale doelstelling bestaat erin om na te gaan of en hoe een dergelijk onderzoek naar discriminatie in de toekomst op een systematische wijze kan gevoerd worden. Kif Kif is van oordeel dat dezedriedelige staalkaart een heel interessante en doeltreffend instrument is om na te gaan of er sprake is van discriminatie en hoe deze discriminatie ontplooit in de praktijk. Kif Kif pleit er dan ook voor om verder in te zetten op de methodiek van de praktijktesten en om dit te koppelen aan een structureel antidiscriminatiebeleid. In het voorliggende rapport zullen de onderzoekmethodologie en de resultaten toegelicht worden. De overkoepelende doestelling is het uitwerken van een analyse-instrument dat toelaat om de discriminatie op de Brusselse arbeidsmarkt in kaart te brengen. Dit is van cruciaal belang in het kader van een breder antidiscriminatiebeleid. Immers, wil men als overheid haar burgers gelijke rechten verzekeren dan is het van groot belang datdiscriminatie daadkrachtig wordt bestreden. Die structurele strijd tegen discriminatie kan maar succesvol zijn op het moment dat die strijd steunt op gedegen empirische kennis. De overkoepelende doelstelling is daarbij reeds aangestipt: welke instrumenten laten het beleidsmakers toe om die gedegen empirische kennis op te bouwen.

Om te voldoen aan deze overkoepelende doelstelling hebben we een onderzoeksinstrument ontworpen die een globale en gelaagde staalkaart biedt van de discriminatie op de Brusselse arbeidsmarkt. Deze Discriminatiebarometer wil aldus tegemoet komen aan drie grote doelstellingen. De eerste en centrale doelstelling vandeze barometer is nagaan of er discriminatie is op de arbeidsmarkt in Brussel. De tweede doelstelling is het nagaan hoe discriminatie zich in de praktijk voordoet. De derde centrale doelstelling is er op gericht in kaart te brengen in welk stadium de discriminatie zich tijdens een aanwervingsprocedure voordoet. Als we antwoorden hebben op deze drie centrale onderzoeksvragen dan hebben zicht op discriminatie-als-praktijk. Dit maakt het vervolgens mogelijk om efficiënte instrumenten te ontwikkelen die deze discriminatie krachtdadig bestrijden.

Kif Kif kan enkel maar onderstrepen dat praktijktesten en bij uitbreiding de methodiek van de gehele Discriminatiebarometer uiterst bruikbaar en onthullend materiaal oplevert. Het toont de complexiteit van discriminatie op de arbeidsmarkt in het kader van een superdiverse stad. Soms vind je discriminatie waar je het niet verwacht en anderzijds zien we geen discriminatie waar wel het wel hadden verwacht. En net hier zit de waarde van deze Discriminatiebarometer: ze biedt een eerlijk en genuanceerd beeld op de realiteit.

De volledige discriminatiebarometer kan u hieronder (ook in het FR) downloaden.

Volg nu de commissievergadering over discriminatie op de arbeidsmarkt  en tweet mee of gebruik je facebook met #praktijktestennu !

Maak de politici duidelijk waarom praktijktesten een must zijn bij het bestrijden van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Hou de eventpagina in de gaten en ga met ons mee de strijd aan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt!