Het meisje en de soldaat

Aline Sax, 1984, schreef haar eerste boek op haar vijftiende, Mist over het strand, een verhaal over twee Duitse kindsoldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen heeft ze al negen historische romans voor adolescenten op haar naam staan.
Het meisje en de soldaat

Een prachtige ode aan de kinderlijke onschuld die geen racisme of oorlogszucht kent.

 


Er zit nog iemand op het bankje. Een soldaat. Hij ruikt
naar zweet en modder en bloed. Zoals alle soldaten.
Maar daaronder, heel diep, noch amper merkbaar,
ruikt ze een andere geur. Een geur die ze niet kent. Ze
snuift diep. Een warme geur zoals van gebrande noten.
Maar noten die ze nog nooit geroken heeft.
Hij zegt niets. En zij zegt ook niets. Ze draait haar gezicht naar de zon en voelt dat de soldaat naast haar hetzelfde doet.



Aline Sax, 1984, schreef haar eerste boek op haar vijftiende, Mist over het strand, een verhaal over twee Duitse kindsoldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen heeft ze al negen historische romans voor adolescenten op haar naam staan.
Die fascinatie voor geschiedenis manifesteerde zich ook in haar studies. Aline studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en maakte een doctoraalproefschrift over de Tweede Wereldoorlog. Haar proefschrift werd als publieksboek uitgegeven bij uitgeverij Manteau onder de titel Voor Vlaanderen, Volk en Führer, de motivatie en het wereldbeeld van Vlaamse collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog (2012).

Voor haar romans doet Aline steeds nauwgezet historisch onderzoek. Historische feiten, vlotte verhalen, uitgediepte personages en een beeldrijke stijl gaan in haar romans hand in hand. Verschillende van haar boeken werden genomineerd voor o.m. de Boekenleeuw en de Thea Beckmanprijs.

De emigratieroman Wij, twee jongens werd bekroond met de Kleine Cervantes en de Provinciale Prijs Letterkunde. De Duitse vertalingvan het boek viel drie keer in de prijzen.

Ann De Bode (illustratrice) werd geboren in Congo 1956. Ze studeerde Publiciteit aan het Sint-Maria Instituut in Antwerpen, waar ze een tijdje les gaf. Daarnaast werkte ze in de reclamewereld.

Sinds 1992 maakt Ann illustraties voor kinderboeken. Kinderen zijn haar publiek, haar fans en haar modellen. Ondertussen werkt ze voor verschillende uitgeverijen in binnen- en buitenland. De hartenboeken(met Rien Broere) veroverden in enkele jaren tijd veertien landen, en verschenen in meer dan 300.000 exemplaren. Ann heeft al meer dan 200 boeken geïllustreerd en schreef er zelf ook enkele.

Ook voor Het meisje en de soldaat deed zij het illustratiewerk en zo verrijkt zij nog het immens mooie werk van Aline Sax.

Het verhaal van Het meisje en de soldaat situeert zich tijdens Wereldoorlog I. Een blind meisje woont met haar mama en tante in een herberg. Haar papa is aan het front. Het meisje houdt ervan om buiten op een bankje te zitten. Op een dag snuift het meisje een onbekende geur naast zich op. Er blijkt een Afrikaanse soldaat op het bankje te zitten. De man is erg ongelukkig in dit koude land en mist zijn vrouw en zoontje. Elke dag dat hij niet aan het front is, komt hij naar het bankje. Hij vertelt het meisje over zijn land, zij vertelt over haar papa. Andere mensen mijden de Afrikaanse soldaat omwille van zijn huidskleur, maar het meisje niet. Zij ziet hem niet. Maar ze houdt van zijn geur, zijn stem en zijn verhalen. Met langzame en voorzichtige zinnen neemt hij haar mee op reis. Hij bouwt Afrika in haar hoofd. En als hij weer aan het front is, laat ze zijn woorden opnieuw klinken.

Ze telt de dagen af en denkt niet aan wat zou kunnen gebeuren. Ze let niet op wat de mensen zeggen. Ze praten over haar alsof ze niet alleen blind is maar ook doof.

‘Een schande is het, dat dat kind met die neger optrekt.’
‘Mag die daar wel zitten? Moet die niet bij de rest van zijn soort in de barakken blijven?’

Wanneer hij haar vertelt dat het eten bij het leger niet lekker is besluit ze een brood voor hem te bakken. Als ze het hem wil geven blijkt hij naar het front te zijn vertrokken . Ze is zo bezorgd om hem dat ze hem in paniek gaat zoeken om hem het brood te bezorgen.

Een warme novelle over de vriendschap tussen een meisje en een soldaat. Beurtelings beschrijven de soldaat en het meisje hun ervaringen en ontstaat er een heel mooi geheel. Een prachtige ode aan de kinderlijke onschuld die geen racisme of oorlogszucht kent.

De auteur laat jongeren op een heel toegankelijke manier kennis maken met heikele thema's uit het dagdagelijke leven zoals homofobie, racisme en kindsoldaten.

Dat ze deze dingen plaatst in historische context maakt de focus alleen maar scherper.
Prachtig boek dat ook aan te raden is aan volwassenen.
 

>>>

Tekst: Aline Sax
Illustraties: Ann De Bode
978-90-5838-842-1
96
Uitgeverij De Eenhoorn
2013 10+