november 1963 – november 2013: Vijftig jaar kernwapens in België is genoeg

Vandaag 'vieren' Bomspotters 50 jaar kernwapens in België. 15 activisten betraden deze middag samen met Claes, Verhofstadt en Dehaene de luchtmachtbasis. Tegelijkertijd publiceert Vredesactie een dossier dat 50 jaar politieke besluitvorming rond kernwapens reconstrueert.
november 1963 – november 2013: Vijftig jaar kernwapen
 

Een halve eeuw achterkamertjes-politiek

 

Uit archiefstukken in de VS blijkt dat in november 1963 de eerste kernwapens op de basis van Kleine Brogel werden gestationeerd*. Op basis van o.a. vrijgegeven notulen van de ministerraad, maakte Vredesactie een reconstructie van 50 jaar besluitvorming rond de nucleaire wapens in België**. Van het buiten spel zetten van het parlement eind jaren '50 tot de recente beslissing om de kernwapens te moderniseren: de geschiedenis van kernwapens in België is er één van achterkamertjes-politiek en de afwezigheid van democratische controle.

Kernwapens zijn in strijd met het Internationaal Humanitair Recht. De Belgische Kamer en Senaat stemden resoluties die de verwijdering van de wapens van het Belgisch grondgebied vragen. De meerderheid van de bevolking wil dat de ze vertrekken.

Lene Jacobs: “De regering beloofde in haar regeerakkoord werk te maken van nucleaire ontwapening. Maar tot nu toe namen onze ministers nog geen enkel serieus initiatief om hier werk van te maken. Integendeel: door in te stemmen met de modernisering ervan kiest ze ervoor om deze massavernietigingswapens beter inzetbaar te maken.”

Actie van burgerlijke ongehoorzaamheid

 

In een opmerkelijke videoboodschap treden voormalig NAVO-secretaris-generaal Willy Claes en ex-premiers Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene de eis voor de verwijdering van de kernwapens bij. Ze stellen onomwonden: "ik vraag een België zonder kernwapens"***.

Vandaag gaan Bomspotters Claes, Dehaene en Verhofstadt zelf de militaire basis van Kleine Brogel op en voegen de daad bij het woord.

Lene Jacobs: “Vijftig jaar kernwapens op ons grondgebied is veel te lang. Deze massavernietigingswapens zijn nutteloos, illegaal, gevaarlijk en duur. Wij hebben genoeg van de achterkamertjes-politiek. De Belgische regering moet de kernwapens verwijderen in plaats van ze te moderniseren.”

 

>>>

*Robert S. Norris, William M. Arkin and William Burr, Appendix B: Deployments by Country, 1951-1977, Bulletin of Atomic Scientists 1999 55: 66, http://bos.sagepub.com/content/55/6/66.full.pdf+html

**Kijk op www.vredesactie.be voor het volledige dossier 'Kernwapens in België – 50 jaar achterkamertjes-politiek'

***Videoboodschap in het kader van Time to Go: http://www.youtube.com/watch?v=Sff_SX1y2vE



Bijlage Grootte
50_jaar_kernwapens_in_belgie_opm.pdf 117.79 KB