[Persbericht] Jongeren in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt - Mail Actie voor Praktijktesten

Jeugdwerkloosheid is één van de grootste structurele problemen in onze maatschappij. Hierbinnen bevindt zich een hardnekkige kern van jongeren met niet-Vlaamse roots. Kif Kif en de jongeren van API 3.0 pleiten voor praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
[Persbericht] Jongeren in de strijd tegen discriminatie
 

Jeugdwerkloosheid is één van de grootste structurele problemen in onze maatschappij. Hierbinnen bevindt zich een hardnekkige kern van jongeren met niet-Vlaamse roots. Uit het rapport 2012-2013 van het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR) kunnen we het grote verschil in tewerkstelling tussen autochtonen (74,2%), Maghrebijnse Belgen (42,9%) en mensen afkomstig uit zwart Afrika (39,7%) niet verklaren zonder racisme. Racisme op de Belgische arbeidsmarkt is volgens dit rapport van structurele aard.

Kif Kif, PAJ en de jongeren van API 3.0 pleiten voor praktijktesten om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. De praktijktest is een werkwijze die slachtoffers van discriminatie kunnen gebruiken om voor een rechtbank een vermoeden van discriminatie aan te tonen. Bij een dergelijke test onderzoeken testpersonen of een persoon die zich over discriminatie beklaagt in een bepaald domein van het dagelijks leven ook werkelijk gediscrimineerd is.

Kif Kif en praktijktesten?

Kif Kif probeert al jaren de praktijktesten op de politieke agenda te plaatsen. ‘We deden eind 2012 nog praktijktesten waarvan de resultaten gebundeld zijn in de Kif Kif Discriminatiebarometer en in 2008 al schreven we samen met de Liga voor Mensenrechten een brochure die van A tot Z de correcte methode uitlegt om een praktijktest op te zetten. Toch blijven we weerstand ondervinden van beleidsmakers om praktijktesten vanuit de overheid te starten. Waarom weten we niet, het is nochtans een juridisch waterdicht systeem gebleken om discriminatie te bestrijden’, aldus Sükran Bulut (actie medewerker Kif Kif).

API 3.0?

In het jongerenproject API 3.0 gaan 8 Allochtone jongeren aan de slag via Internet om hun stem te laten horen in en over het Politieke landschap, naar aanleiding van de aankomende verkiezingen. Allochtonen, politiek en internet zijn de kernbegrippen van het project. 3.0 staat voor de derde generatie allochtonen en het nieuwe internettijdperk: social media.

De jongeren schreven na onderzoek een brief aan Minister Muyters en De Coninck. Hierin pleiten ze voor een aanpak van de structurele discriminatie op de arbeidsmarkt. Deze brieven worden gelanceerd in een mass mail actie. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen de brief ondertekenen en versturen naar de ministers, via www.api3.eu/massmailmuyters en www.api3.eu/massmaildeconinck

Bekijk ook het promofilmpje naar aanleiding van de mass mail actie hier op Kif Kif TV

vind ons op de website: www.api3.eu en op Twitter (#massmail #praktijktesten) & Facebook

 

We rekenen op jullie steun!

 

Kif Kif, Platform Allochtone Jeugdwerkingen (PAJ) & API 3.0 (Jihad Van Puymbroeck, Hanan Challouki, Khalid El Jafoufi, Younnes Ibrahimi, Salma Srihi, Kaoutar Zaitouni, Samira Abid, Ahmed Chouyouhi)

Contact:

Tinne Kenis
[email protected]
0498/11 30 76

 

>>> Dit project vindt plaats in het kader van het Europese Youth in Action fonds en is een initatief van Maroc.nl i.s.m Connect Initiatieven Amsterdam