Veelgehoorde vooroordelen: "De islam is agressief tegenover andere religies"

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims.
Door: Kif Kif - 31/10/2016 - 13:55
Veelgehoorde vooroordelen: "De islam is agressief tegen

Geschiedkundigen zijn het erover eens dat de islam zelden of niet bekeerd heeft met het zwaard, maar dat de meeste mensen bekeerd zijn uit overtuiging.

 
Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: "Islam werd verspreid door het zwaard en is bijgevolg agressief tegenover andere religies." 
 

Jonas: “De islam is ongelooflijk snel gegroeid. Op 150 jaar tijd zijn ze van een klein stadsstaatje in Mekka gegroeid tot een religie die een gebied bedekt van Spanje tot aan de Indus. Dat is onwaarschijnlijk snel en dat ging uiteraard gepaard met geweld, maar niet in de mate dat wij willen laten uitschijnen. Integendeel, geschiedkundigen zijn het erover eens dat de islam zelden of niet bekeerd heeft met het zwaard, maar dat de meeste mensen bekeerd zijn uit overtuiging. Ten tijde van het Ottomaanse rijk was het overgrote deel van de bevolking in de Balkan gewoon christelijk, hé. En de Islam heeft absoluut geen moeite gedaan om dat te veranderen. Iets wat wij niet altijd kunnen zeggen, de kruistochten indachtig.”

“Die snelle verspreiding van de islam vinden de moslims overigens zelf een half mirakel en ik ook. Maar toch valt er wat voor te zeggen; in zijn kern is de islam een erg eenvoudige godsdienst. Er is een directe lijn tussen jezelf en God, zonder priesters, een instituut als de Kerk en een hele litanie. Als je gelooft in God en weet dat Mohammed zijn profeet is, is het al goed. Daarnaast volstaat een beetje vasten en bidden. Je hoeft zelfs niet naar Mekka als je dat niet kan betalen! Geef toe, eenvoudiger kan toch niet? Misschien was dat wel een van de redenen waarom islam zo snel door grote groepen werd overgenomen.”

Deze stellingen verschenen oorspronkelijk in P-Magazine in een artikel van Greg van Roosbroeck.