Veelgehoorde vooroordelen: "Moslims zijn oneerbiedig tegenover vrouwen"

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims zijn oneerbiedig tegenover vrouwen.
Door: Kif Kif - 18/07/2016 - 13:51
Veelgehoorde vooroordelen: "Moslims zijn oneerbiedig te

In de praktijk zijn er helaas wel problemen, maar patriarchaat is een probleem dat zich uitstrekt over de hele wereld. Ik wil niet weten hoe het er in bepaalde huishoudens in het christelijke Zuid-Amerika aan toegaat.

 
Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims zijn oneerbiedig tegenover vrouwen.
 
Jonas: “De profeet Mohammed was getrouwd met een tien jaar oudere vrouw die zelfstandige was. Hij werkte voor haar en zij heeft hem ten huwelijk gevraagd. Mohammed is haar trouw gebleven tot ze gestorven is. Aïsja, zijn tweede vrouw, is later uitgegroeid tot de generaal van het islamitische leger. Niet bepaald onderdrukkend, of wel?”
 
“In de praktijk zijn er helaas wel problemen, maar patriarchaat is een probleem dat zich uitstrekt over de hele wereld. Ik wil niet weten hoe het er in bepaalde huishoudens in het christelijke Zuid-Amerika aan toegaat. En in België krijgt 1 op 4 vrouwen ooit te maken met huiselijk geweld. Wist je trouwens dat moslims ons vrouwbeeld evenmin correct vinden? Zelfs een broodrooster wordt verkocht met een halfnaakte vrouw naast! En ze hebben gelijk, hé. Ik kijk ook graag naar halfnaakte vrouwen, maar of dat soort reclame nodig is, is een andere vraag.”
 
“Het omgekeerde, het dragen van een boerka, is natuurlijk ook onzin. De koran zegt inderdaad dat je jezelf wat meer moet bezighouden met je innerlijk in plaats van met je uiterlijk. En dan is het aan de moslim om dat te interpreteren. Zo’n boerka is extreem, maar in heel Vlaanderen gaat dat over vermoedelijk zo’n honderd vrouwen. Uit het enige onderzoek dat ernaar gedaan is – in Nederland dan toch – blijkt trouwens dat de meesten een boerka dragen uit vrije wil én dat sommige echtgenoten aansturen op een scheiding omdat ze het overdreven vinden. Maar wat doen wij: meteen wetten schrijven en vrouwen met een boerka verbieden om op straat te komen. Je zou dus kunnen zeggen dat niet de moslims, maar wij burqadragende vrouwen hinderen om deel te nemen aan het dagelijkse leven.”
 
 
Deze stellingen verschenen oorspronkelijk in P-Magazine in een artikel van Greg van Roosbroeck.