Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Boeken 2017

Dit dossiertje bundelt de recensies van boeken die in 2017 verschenen.
Boeken 2017

Artikels in deze serie

Bekijk al onze reeksen

Een is­la­mi­ti­sche visie op onderwijs

Welke plaats neemt Islam in de opvoeding van een kind? Hoe bepaalt religie hoe kinderen de wereld begrijpen? Op welke manier kunnen leerkrachten meer inzicht krijgen in de leerprocessen van moslimleerlingen? Op deze en andere vragen tracht onderwijskundige Naïma Lafrarchi een antwoord te bieden in haar boek Maakt religie een verschil?

Kim Buermans - 8 mei 2018

"Diversiteit is een attitude"

Naïma Lafrarchi deed onderzoek aan de Odisee hogeschool naar de religieuze opvoedidealen bij Vlaamse moslimouders en– jongeren. Als gevolg van dit onderzoek schreef ze het boek ‘Maakt religie een verschil?’
Irene Verbiest - 21 december 2017

Het verband tussen racisme en theologie

Het verband tussen racisme en theologie wordt in het publieke debat zelden gelegd. Theologie gaat volgens veel mensen over God en is daarom maatschappelijk weinig relevant. Racisme aan de andere kant, lijkt een sociaal vraagstuk, waar geen god aan te pas komt. Maar is dat wel zo?
Kamel Essabane - 21 november 2017

Plakboek tegen racisme

'Zoo Humain. De Blijde terugkeer van de Barbaar' is in de eerste plaats een interventie in de samenleving. Realiteit en fictie verweven, om zo een grotere maatschappelijke impact te realiseren, is stilaan het artistiek-strategisch keurmerk geworden van auteur Chokri Ben Chikha.
Maarten Loopmans - 20 november 2017

So­li­da­ri­teit in su­per­di­ver­si­teit

Door verschillende migratiestromen is onze samenleving de laatste decennia fundamenteel veranderd. Om deze kentering te duiden, gebruiken migratiewetenschappers in binnen- en buitenland het begrip ‘superdiversiteit’. In die context van superdiversiteit ontstaan ook nieuwe vormen van solidariteit.
Nick Schuermans, Stijn Oosterlynck, Joke Vandenabeele, Marc Jans - 8 november 2017

Over ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ van Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is een van die stemmen die je gewoon méér zou moeten horen, niet alleen in romanvorm, maar ook in het publieke debat. In afwachting van zijn verhalenbundel 'Duizend-en-één-nachtmerries', is er een paperbackversie van zijn roman 'Hoe ik talent voor het leven kreeg'.
Philippe De Cleen - 7 november 2017

Hoe vrij zijn wij?

Wat betekent het om vrij te zijn anno 2017? Raoul Martinez gaat in zijn boek op zoek naar de manieren waarop we aan de ene kant vrijheid bijzonder hoog in het vaandel dragen, maar aan de andere kant die tegelijkertijd ook steeds beperken.
Kim Buermans - 23 oktober 2017

Wat we van Afrikaanse filosofie kunnen leren

Professor Olúwolé’s boek toont overtuigend aan dat het Ifa-corpus wel degelijk de vergelijking kan doorstaan met de toenmalige westerse filosofie van o.a. Socrates. Dat het niet een religie betreft maar een eigen filosofie.
Wouter Arrazola de Oñate - 6 oktober 2017

In­kijk­hoofd­stuk 'Over koningen, kruis­vaar­ders en jihadi's'

Op 19 oktober vindt de boekpresentatie plaats van 'Over koningen, kruisvaarders en jihadi’s - De Levant beschreven door bisschop en historiograaf Willem van Tyrus (ca. 1130- ca. 1186)'. Dit boek biedt een unieke blik op de kruistochten naar het Midden-Oosten.
Kif Kif - 27 september 2017

Pleidooi voor inclusief en in­ter­sec­ti­o­neel feminisme

Voor Meulenbelt is het duidelijk: je kan als sociale beweging de verschillende identiteiten niet van mekaar loskoppelen en alleen werken rond klasse, gender of kleur. Feminisme kan voor haar niet anders dan intersectioneel zijn.
Abbie Boutkabout - 23 september 2017

Racisme als milieuramp

Een goed boek biedt je een nieuwe kijk op haar onderwerp, ook als je dat al denkt te kennen. Zo opent lezen je ogen. In zijn nieuwste boek werpt Ghassan Hage niet alleen een nieuwe blik op racisme, maar weet onze blik ook nog open te trekken naar de relatie ervan met milieuproblemen.
Maarten Loopmans - 18 september 2017

[Boek­re­cen­sie] De zijderoutes van toen en vandaag

Kim Buermans recenseert 'De Zijderoutes' van Peter Frankopan: "In het boek beschrijft de auteur zeer nauwkeurig de gebeurtenissen die doorheen de geschiedenis aanleiding hebben gegeven tot verschuivingen in de internationale politiek." (Bijlage: hoofdstuk 'Geloofsroutes')
Kim Buermans - 5 september 2017

Hallo witte mensen

Ludo Segers bespreekt het boek van de Nederlandse columniste en presentatrice Anousha Nzume.
Ludo Segers - 3 augustus 2017

De Wol­ken­mu­zi­kant, een zoektocht naar de ideale stad

In het boek wordt gemijmerd over wie het zou verdienen in de ideale stad te leven. Nabiel ondervindt dat deze ideale stad zich ook niet in Europa bevindt. Of toch niet zoals hij zich die stad voorstelt: in een ideale stad heersen deugdzaamheid, gelijkheid en muziek.
Carmen Van Puyenbroeck - 20 juli 2017

Open brief aan een kind

Belgisch-Albanese filosoof-schrijver-jongerenwerker Bleri Leshi wachtte vol ongeduld op de geboorte van zijn dochter terwijl hij haar een brief in boekvorm schreef.
André Oyen - 17 mei 2017

De enige over­ge­ble­ven kapitein

Mohamed El Bachiri en David Van Reybrouck sloegen de handen in elkaar en schreven samen een boek met als basis de gevoelens – waaronder het immense verdriet – die gepaard gingen met het verlies van Loubna, de vrouw van El Bachiri.
Margot Van Rompay - 11 mei 2017

Boek­re­cen­sie: Alleen Zij, van Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi bent u vast al eerder tegengekomen. In de krant. Op tv. In de bibliotheek of boekhandel en vooral ook in het theater. De letters van El Azzouzi zijn overal en maar goed ook.
Aya Sabi - 19 januari 2017

De stille kracht van schoonheid: over Dertig dagen, van Annelies Verbeke

In afwachting van de nieuwe verhalenbundel van Annelies Verbeke laat Sophie Vangenechten zich inspireren door Dertig dagen, Verbeke's veelgeprezen roman: "Nog voor ik het als lezer goed en wel besef, manipuleert ze me in een richting, in een beeld, waar ik mij achteraf stiekem om schaam".
12 januari 2017

Het beste van 15 jaar Kif Kif: download ons gratis e-book hier

Wat ooit begon als een blog van bezorgde burgers, intellectuelen met een unieke stem in het Vlaamse landschap, is met de tijd van gezicht veranderd en toch blijft ons DNA onaangetast. Kif Kif is nog altijd een identiteit, één en dezelfde zoektocht.
Kif Kif - 10 januari 2017

Boek­re­cen­sie: Liefde is een rebelse vogel

Dit debuut van Mounir Samuel is verrassend doch soms clichématig. Het boek leest “jong”, het verhaal zit vol rebellie en ideologie met een focus op de underground.
Carmen Van Puyenbroeck - 5 januari 2017