Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Boeken 2018

Dit dossiertje bundelt de recensies van boeken die in 2018 op Kif Kif besproken werden.
Boeken 2018

Artikels in deze serie

Bekijk al onze reeksen

Over ‘Het waagstuk van de politiek’ van Hannah Arendt

In een tijd waarin autoritaire leiders overal in de wereld de wind in de zeilen krijgen, krijgt het werk van politiek denker Hannah Arendt opnieuw volop aandacht. Drie nog niet eerder vertaalde teksten werden recent uitgebracht als een bundel. De teksten werpen meer licht op de politieke ideeën van Hannah Arendt.

Frederik Janssens - 29 november 2018

Over de rol van de Amazigh in de Eerste We­reld­oor­log

Met Vertel het iemand schreef auteur en juriste Rachida Lamrabet een ambitieus boek. Het is een politiek boek over de Eerste Wereldoorlog, waarin ook Marokkaanse en andere Noord-Afrikaanse soldaten mee streden aan de kant van de Fransen – een deel van de geschiedenis dat altijd al onderbelicht is gebleven.

Foto: © Sarah Wagemans

Frederik Janssens - 5 oktober 2018

I'll never lose hope

The Beekeeper vertelt de verhalen van vrouwen die door Daesh werden ontvoerd. Dunya Mikhail, zelf een vluchtelinge ten tijde van het Saddam regime, breit de verschillende verhalen tot een geheel. Floris Cavyn beschrijft hoezeer het boek hem naar de keel greep.

Floris Cavyn - 11 september 2018

'Sand­wich­kin­de­ren' eisen zelf hun plek op in de maat­schap­pij

Dat meer dan dertig jaar na Channoufs ervaringen talloze mensen vandaag nog steeds dezelfde zoektocht moeten ondergaan – opgroeiend in een land dat een deel van hun identiteit als een bedreiging ziet – legt op een pijnlijke manier de tekortkomingen van het huidige beleid bloot.

Hanne Van Regemortel - 6 juli 2018

Haalt de PvdA 2025?

Haalt de PvdA 2025? is een lezenswaardig boek dat inzichten bijbrengt over de toekomst van de (Nederlandse) sociaaldemocratie. Dit boek laat ons zien wat er gebeurt als je te lang tussen centrum en rechts hebt gezeten. Nu is het vooral hopen dat de Vlaamse sp.a hier lessen uit zal trekken.

Mohamed El Khalfioui - 20 juni 2018

Het sociaal protest in de Rif eindelijk ge­do­cu­men­teerd

Over het sociaal protest in de Rif, dat de laatste jaren hevig woedt, krijgen we slechts met mondjesmaat berichten te horen. Zeker in het Nederlands is er weinig literatuur voor handen die een grondige beschrijving biedt van de huidige situatie. Het nieuwe boek Opstand in de Rif wil daar verandering in brengen. 

Btisam Akarkach - 7 juni 2018

Asterix aan de Schelde, een reportage uit Borgerhout

Net als Rudi Rotthier in 2000, trok Thomas Blommaert een tijdlang Borgerhout in. Rotthier beschrijft in Hotel Fabiola het Borgerhout dat we kennen als de bakermat van het Vlaams Blok. Blommaert schetst de situatie waarbij politiek gezien de meerderheid in Antwerpen de minderheid is in Borgerhout, en omgekeerd. In gesprekken met allerlei gekende en minder gekende sleutelfiguren, gaat hij op zoek naar verklaringen voor de gedaanteverwisseling die de wijk onderging.

Luk Groffy - 1 mei 2018

De blinde uil

Met De blinde uil schreef Sadegh Hedayat een bevreemdend boek dat in de jaren 1950 door elke Iraanse intellectueel werd gelezen, maar evengoed werd doodgezwegen. Liefde en dood, twijfels en verlangen. De thema's zijn niet licht, maar Hedayat verwerkt ze in een genadeloos meesterwerk.

Floris Cavyn - 12 april 2018

Asterix aan de Schelde: het koppige verzet van Borgerhout

De bijna vier vierkante kilometer van Borgerhout zijn de enige in Antwerpen waar de N-VA niet aan de macht is. Het districtsbestuur is er immers in handen van roden en groenen. In zijn nieuwe boek vertelt Thomas Blommaert het verhaal van die linkse enclave op rechteroever. Kif Kif publiceert een fragment.

Thomas Blommaert - 6 april 2018

“Herrie schoppen lijkt soms de enige manier om gehoord te worden”

Niet alle burgers voelen zich vertegenwoordigd in de klassieke politieke structuren. Bovendien hebben niet alle burgers een gelijke toegang tot de politieke arena waardoor zij effectief weinig tot geen machtsmiddelen ter beschikking hebben. Bijgevolg zoeken deze burgers alternatieve wegen om hun politieke wensen en kritiek te uiten.

Kim Buermans - 28 maart 2018

So­li­da­ri­teit in su­per­di­ver­si­teit

Is het mogelijk voor een superdiverse samenleving om solidariteit te ontwikkelen? Dat is de vraag die de auteurs proberen te beantwoorden in het boek Solidariteit in superdiversiteit.

Mohamed El Khalfioui - 26 maart 2018

Her­in­ne­rin­gen van een sand­wich­kind

Jamila Channouf is de bezielster van De Gentse Lente, een kleurrijk platform voor ondernemerschap, creativiteit en muziek. Spitse ideeën, daadkracht en een grote mond: die desem zit ook in haar debuut als schrijfster. Haar boek Sandwichkinderen vertrekt vanuit haar jeugd in Borgerhout. Een kort fragment uit dit kleurrijke relaas.

Kif Kif - 20 maart 2018

Recensie: Leïla Slimani – ‘Een Zachte Hand’

Philippe De Cleen recenseert de succesroman van de Frans-Marokkaanse schrijfster en journaliste Leïla Slimani: "een psychologisch portret waarmee ze vooral iets wil zeggen over de steeds groter wordende sociale druk."

Philippe De Cleen - 9 februari 2018

Belgische jongeren en de islam

In het eerste deel van 'Belgische Jongeren en de Islam, Hoe zit dat nu precies?' schetst Hicham Abdel Gawad zijn eigen religieuze ontwikkeling. In het tweede deel behandelt hij vanuit de tien vragen van zijn leerlingen vanuit de historisch-antropologische methode - maar soms misschien wat eenzijdig.
Kamel Essabane - 9 januari 2018