Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Kli­maat­ra­cis­me

De gevolgen van klimaatverandering treffen iedereen, maar niet op hetzelfde moment, noch op dezelfde manier of in dezelfde mate. Het is tijd voor een klimaatbeweging die intersectioneel is en expliciet strijdt tegen milieuracisme.
Klimaatracisme

Artikels in deze serie

Bekijk al onze reeksen

Duurzaam en sociaal, dat kan!

In een wereld waarin duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid vaak als complexe onderwerpen worden gepresenteerd, toont Li Li Chong aan dat het ook anders kan. Ze benadrukt hoe onze keuzes, zowel economisch als ecologisch, elkaar beïnvloeden. Vanuit haar eigen ervaringen, van Maleisië tot Oostende, laat ze zien hoe een duurzame toekomst haalbaar is voor iedereen en hoe kleine initiatieven kunnen bijdragen aan een eerlijke samenleving. 

Li Li Chong - 19 november 2024

Tristesse in een prachtig land

Brenda Froyen was een mensenrechtenactiviste die opkwam voor de rechten van personen met een psychosegevoeligheid. Ze was een schrijfster, docente Nederlands en gaf talloze lezingen en workshops. In haar strijd werd ze niet altijd gehoord door beleidsmakers, maar ze inspireerde honderden mensen met een psychosegevoeligheid, hun naasten en zorgverleners. Ze overleed onverwacht op 5 oktober 2024. We hopen dat haar strijd voor een meer menselijke psychiatrie wordt verdergezet. Brenda Froyen nam ook deel aan de schrijfwedstrijd rond klimaatracisme die Kif Kif met Oikos organiseerde. We publiceren haar tekst postuum, met toestemming van haar familie. De redactie van Kif Kif wenst haar nabestaanden veel sterkte.

Brenda Froyen - 28 oktober 2024

De glazen stolp

In een stad beschermd door een koepel, leidt Martha een rustig leven. Maar wanneer ze tijdens een vakantiejob oude, verboden boeken ontdekt, begint ze te twijfelen aan de wereld om haar heen. Waarom wordt er gezwegen over het verleden? 'De glazen stolp' is een intrigerend kortverhaal over ongemakkelijke waarheden.

Anneleen Princen - 24 oktober 2024

Groene transitie zet rechten inheemse bevolking onder druk

In haar tekst onderzoekt Anna Claes hoe duurzame energieprojecten, zoals Fosen Vind in Noorwegen, inheemse gemeenschappen schaden door hun land te onteigenen. Hoewel Europa streeft naar klimaatneutraliteit, leidt de groene transitie vaak tot conflicten met lokale soevereiniteit en sociale rechtvaardigheid. Claes benadrukt de noodzaak van een duurzamer model dat rekening houdt met de rechten van inheemse bevolkingen.

Anna Claes - 23 oktober 2024

Kif Kif en Oikos organiseren een schrijf­wed­strijd over kli­maat­ra­cis­me!

Beginnende schrijvers opgelet! Vind jij ook dat er te weinig aandacht is voor de link tussen de klimaatcrisis en structureel racisme? Oikos en Kif Kif organiseren een schrijfwedstrijd rond het thema klimaatracisme. Dus heb je een idee voor een vlammend opiniestuk, of verwoord je jouw gedachten liever in een gedicht of kortverhaal? Stuur dan vóór 18 augustus je tekst in! Op 28 september worden de winnaars bekendgemaakt op het Ecopolis-festival in Kortrijk. Zij ontvangen een geldprijs van 250 euro. Ook worden de drie winnende teksten gepubliceerd in het tijdschrift van Oikos en op het platform van Kif Kif.

15 mei 2024

Van plas­tic­keu­tels tot forever chemicals: welKOM OP STRAAT verbindt de sociale strijd

Veel Antwerpenaren dromen van een betere stad, een stad met groene plekken, een stad waar iedereen in gezondheid kan leven, waar voetgangers en fietsers zich veilig voelen, een stad waar mensen zich niet geviseerd voelen en waar iedereen welkom is. Actiegroepen die hiermee bezig zijn en willen bouwen aan een gezamenlijke stad zijn vaak versplinterd of kennen elkaar niet. Daarom nam Recht op Lucht het initiatief voor de actieweek ‘welKOM OP STRAAT’. Kif Kif was erbij.

Karin Schuitema - 27 mei 2022

“Ger­a­ci­a­li­seer­de ge­meen­schap­pen worden te­ge­lij­ker­tijd genegeerd en uitgebuit”

Op 7 juli organiseerde Kif Kif een salongesprek over klimaatracisme. Filmmaker, activist en trainer Chihiro Geuzebroek, activist, schrijver en student Afrikaanse Talen en Culturen Philsan Osman en universitair docent aan de faculteit Governance and Global Affairs Shivant Jhagroe spraken er over de racistische structuren en denkbeelden die een inclusieve klimaatbeweging in de weg staan. "Er kan geen sprake zijn van klimaatrechtvaardigheid zonder raciale rechtvaardigheid."

14 juli 2021

Mi­li­eur­a­cis­me en de witheid van de kli­maat­be­we­ging

De gevolgen van klimaatverandering treffen iedereen, maar niet op hetzelfde moment, noch op dezelfde manier of in dezelfde mate. Het is tijd voor een klimaatbeweging die intersectioneel is en expliciet strijdt tegen milieuracisme. Anders zal de klimaatongelijkheid alleen maar groter worden.

Elisa Van Der Jeugd - 15 februari 2021