Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Re­vo­lu­tie­dos­sier

De jasmijnrevolutie in Tunesië. De revolutionaire sfeer in Egypte. De verschillende betogingen, protesten en verzetsdaden in Algerije, Libanon, Jemen, Jordanië, Marokko en zelfs in Saoedi-Arabië. Het broeit in de Arabische wereld.
Revolutiedossier

Artikels in deze serie

Bekijk al onze reeksen

Protesten in Istanbul dijen uit naar heel Turkije

In de avond van vrijdag 31 mei is een geweldloze betoging tegen de ontruiming van het Gezi Park in Istanbul, nabij het bekende Taksim Plein, uitgedraaid in een ware clash tussen politie en de demonstranten. Tugba Arikoglu volgt voor Kif Kif de betogingen op de voet.
Fatma Arikoglu - 1 juni 2013

Ingrijpen in Syrië: hoe en waarom?

Kunnen we nog toekijken hoe bommen uit de lucht vallen, waardoor Syrische burgers evengoed slachtoffer zijn als zouden ze getroffen zijn door tsunami of aardbeving? Dat ze daarom onze massale humanitaire hulp verdienen, staat vast. Maar wat met wapenhulp en de gevaren daaraan verbonden?
Pieter Stockmans & Majd Khalifeh - 17 april 2013

Seksueel geweld in Egypte is politiek geweld

Amal el-Rawy was één van de tienduizenden vrouwen die wereldwijd betoogden tegen seksueel geweld in Egypte. “Planten zij in stilte het zaad van een Arabische lente van vrouwen?” vroegen we ons een tijdje geleden nog af. Nu doet ze het met iets meer decibels.
Pieter Stockmans - 16 februari 2013

Video: Praatcirkel met Saudische meisjes

Wij hadden een uniek gesprek op een café in de Saudische hoofdstad Riyad. Saudische meisjes heb je nog nooit zo vrij en openhartig over hun dromen zien praten, net nu de allereerste vrouw in de geschiedenis van het land benoemd werd in de Majlis as-Shura, het hoogste adviesorgaan aan de Koning.
Majd Khalifeh - 16 januari 2013

Er is niet te weinig maar te véél inmenging in Syrië

De militaire en politieke druk op Syrië wordt opgevoerd en daar bovenop houden Europese economische sancties het land al 18 maanden in de tang. Het zijn gevaarlijke ontwikkelingen, die van Syrië een nieuw Irak kunnen maken.
Marc-Antoon De Schryver (Intal) - 24 december 2012

Dag van het Referendum in Egypte: Ja of Neen?

18 december 2012 — 15 december 2012. Egypte schrijft geschiedenis. Miljoenen Egyptenaren zegden in een eerste ronde ja of neen tegen de eerste grondwet na de val van Moebarak. Een verdeeld land, maar niet steeds langs de lijnen die wij als vanzelfsprekend aannemen.
Pieter Stockmans - 18 december 2012

De blinde vlek van Rudi Vranckx

Geboeid keek ik naar ‘De Revolutieroute 1’ van Rudi Vranckx: technisch goed gemaakt en gepresenteerd, emotioneel aansprekend en met een fraaie galerij van personages die hun belevenissen tijdens de Arabische Lente vertellen, of hun visie daarop geven.
Eric Hulsens - 16 december 2012

Tussen vrijheid en geluk - Wordt 2013 het jaar van de Jordaanse lente?

Het oog van de wereld trok van Syrië naar Gaza en dan naar Caïro, maar sommige brandhaarden halen zelden de media. Wij vestigden in maart al de aandacht op Jordanië. Onze contacten binnen de oppositiebewegingen stuurden ons de laatste weken euforische berichten vol woede en hoop.
Pieter Stockmans, Majd Khalifeh and Xander Stockmans - 9 december 2012

Daar zijn de mas­sa­ver­nie­ti­gings­wa­pens weer

Er wordt duchtig mist gespoten over Syrië. 'Assad wil chemische wapens inzetten' (waar hebben we dat nog gehoord?)... De geruchtenmolen draait op volle toeren, de echte vragen verdwijnen uit beeld. Missie geslaagd voor de PR-jongens in dienst van London, Parijs en Washington.
Marc-Antoon De Schryver - 9 december 2012

Oorlog met Syrië: wat zegt de Turkse vre­des­be­we­ging?

Verhalen over gevaarlijke Syrische chemische wapens, net nu Turkije Patriot-raketten wil van haar NAVO-bondgenoten Nederland en Duitsland, « om zich te verdedigen ». We kunnen er niet naast kijken : de druk op Syrië wordt opgevoerd. Maar wat zeggen de vredesbewegingen in de regio?
Marc-Antoon De Schryver - 5 december 2012

Wat heb ik geleerd aan de Turks-Syrische grens?

Een tweedaagse internationale vredesconferentie bracht vorig weekend 1500 mensen op de been in het Turkse Antakya, op 30 km van de de Syrische grens. Behalve de lokale bevolking waren er delegaties uit Palestina, Griekenland, Cyprus en India. Ook de Belgische beweging intal was van de partij.
Marc-Antoon De Schryver - 5 december 2012

"Iets" doen voor Syrië? Jean Bricmont stelt de vraag in vraag

Moet er een Westerse militaire/humanitaire interventie komen in Syrië? Daarover ging het op maandag 22 oktober op het Vrijheidsfestival in Brussel. En de volle zaal bewees dat het thema van 'humanitaire interventies' leeft.
Marc-Antoon De Schryver - 6 november 2012

De Arabische Lente begon in Iran

De Iraans-Amerikaanse professor Hamid Dabashi stelde zijn boek over de Arabische lente voor in België. Op 22 oktober sprak hij aan de Universiteit Gent en werd hij geïnterviewd door zijn Gentse collega Sami Zemni.
Eric Hulsens - 24 oktober 2012

Dossier: Tussen vrijheid en geluk in Jordanië

De Jordaanse koning Abdullah II bezoekt ons land. Pieter Stockmans en Majd Khalifeh deden onderzoek over de ‘Jordaanse lente' en publiceren een dossier over drie protestbewegingen in het land. Wat Europa en de Jordaanse koning ook mogen beweren, de poten van de Jordaanse troon beven...
Pieter Stockmans & Majd Khalifeh - 17 april 2012

Leve het salafisme !

Het salafisme is de grootste bedreiging voor de westerse democratie, zegt de Belgische Staatsveiligheid. Ondertussen levert Europa massaal wapens aan het salafistische bewind in Saoedi-Arabië. Hoe valt dat te rijmen?
Eric Hulsens - 5 april 2012

Ziel en bloed voor Abdullah

Wie zijn die pro-koning krachten? En waarom is democratie beter als de stammen toch speciale voordelen krijgen? Met die vragen trokken we naar de campus van Jordan University, op zoek naar jongeren van belangrijke stammen in Jordanië.
Pieter Stockmans & Majd Khalifeh - 20 maart 2012

Een leeuw slaapt in het zuiden

De stammen van Tafila vormen de machtsbasis van de Jordaanse monarchie. Verwaarlozing en populaire frustratie hebben de slapende leeuw in het zuiden wakker gemaakt. Dat is een veel grotere bedreiging voor het regime dan de islamisten of de linkse oppositie.
Pieter Stockmans & Majd Khalifeh - 16 maart 2012

Het artistiek ontwaken in Tunesië

Joachim Ben Yakoub neemt de verjaardag van de verdrijving van Ben Ali in Tunesië, als aanknopingspunt om de artistieke golf van creativiteit die sinds de revolutie uitbarstte onder de loep te nemen. Over creativiteit, revolutie en commercialisering.
Joachim Ben Yakoub - 14 januari 2012

Egyptische vrouwen eisen meer inspraak

Zelden horen we in de Westerse media de stem van vrouwelijke Arabische activisten. Hoe hebben vrouwen de Egyptische revolutie ervaren? Op welke manier willen ze vechten voor meer rechten? An Van Raemdonck verzamelde enkele opvallende getuigenissen voor de film ‘Vrouwen en de Egyptische revolutie’
Marieke Van Cauwenberghe - 14 december 2011

Arabische revolutie: verslag van op het Tahrirplein

Waked was van bij het begin betrokken bij de revolutie in Egypte. Hij is tevens medeoprichter van het populaire e-zine www.jadaliyya.com, dat van op de eerste rij verslag deed over de gebeurtenissen op het Egyptische Tahrirplein.
Floris Cavyn - 17 juni 2011

De donkere kant van de Arabische Lente

Euforie, victorie, een nieuw Noord-Afrika, zo klonk het eind februari na de triomfantelijke overwinningen van de Tunesiërs en Egyptenaren die hun dictators uit hun machtspositie verjoegen. Hoe zit het vandaag?
Aäron Vanmaele - 23 mei 2011

De veelkoppige revolutie in Egypte

CAÏRO, ALEXANDRIA. Drie weken na de val van de Egyptische president Mubarak trokken we naar Caïro, om de vinger aan de pols van de volksopstand te leggen. En dat was niet moeilijk, al zijn de miljoenenbetogingen op het Tahrirplein afgelopen.
Ludo de Witte en Dominique Willaert - 23 maart 2011

Tariq Ramadan over de Arabische revolutie

Brussel - Op 18 februari organiseerde het Europese Moslimnetwerk een 'Islam conferentie' met als gasten Marie Claire Foblets en Tariq Ramadan. Kif Kif sprak met deze laatste over de ontluikende Arabische revolutie.
yassin Channouf - 1 maart 2011

LEVE DE REVOLUTIE!!!

Dinsdag 25 januari 2011 Sms om 12u s middags: we are few. Geen leestekens. Droog en zakelijk. Verwacht, maar toch ontgoochelend. Sms om 14 u: we are thousands!
Eva Vergaelen - 5 februari 2011

Con­fron­ta­tie in Caïro: de revolutie in de waagschaal

De Egyptische lente heeft de wereld laten zien hoe democratisering in het Midden Oosten tot stand kan komen. Niet westerse interventie, maar een revolutie van het volk bracht in de afgelopen dagen het sleutelregime van de Arabische wereld aan het wankelen.
Pepijn Brandon - 3 februari 2011