Doe-Het-Zelf-Maatschappij? Collectieve uitwegen uit de crisis

14-17 MEI 2015 VORMINGSVIERDAAGSE IN DRONGEN
Doe-Het-Zelf-Maatschappij? Collectieve uitwegen uit de

14-17 mei 2015
vormingsvierdaagse in Drongen

 

De voorbije jaren worden we voortdurend om de oren geslagen met berichten over de crisis en hoe we die moeten overwinnen. De uitweg uit de crisis, zo wordt voortdurend herhaald, is dat iedereen een (extra) inspanning levert. ‘We’ moeten minder afhankelijk worden van de overheid. ‘We’ moeten meer onze eigen verantwoordelijkheid nemen.

‘Je eigen verantwoordelijkheid nemen’ wordt  meer en meer een pasklaar antwoord voor allerlei maatschappelijke problemen. Of je nu te maken hebt met armoede, racisme en discriminatie, of prestatiedruk, veel kans dat je volgende raad krijgt: "Blijf niet in je hangmat liggen, wentel je niet in een slachtoffermentaliteit, bijt even op je tanden,… en je komt er wel." 
In welke wereld komen we terecht wanneer we maatschappelijke problemen niet meer samen aanpakken, maar ieder-voor-zich? Wat betekent leven in zo’n ‘Doe-Het-Zelf-Maatschappij’ voor ieder van ons? Hoe worden wij in zo'n samenleving tegen elkaar uitgespeeld? Zijn er alternatieve uitwegen, waarbij niet alle last op individuele schouders wordt geladen? Waarbij we niet in de val trappen om mekaar als concurrenten te zien, maar net banden kunnen smeden om mekaars strijd te versterken? En hoe bouwen we dan concreet aan zo’n samen-sterk-verhaal, in onze straat en vriendenkring, op ons werk, in onze steden? 

Deze vorming is bedoeld voor mensen die in hun dagelijks leven worstelen met armoede, racisme of prestatiedruk. Rond elke van deze strijdterreinen willen we met lotgenoten ervaringen uitwisselen en op zoek gaan naar perspectieven en alternatieven die onze zoektocht en strijd kunnen ondersteunen. Door de crisis vanuit deze verschillende invalshoeken te bekijken, proberen we beter te begrijpen hoe het doe-het-zelf werkt, en hoe we het kunnen tegen-spreken met een sterker verhaal…

van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei 2015

Oude Abdij, Drongenplein 26 in Drongen

vzw Motief ism De Doorzetters en Welzijnsschakels

inschrijven voor 1 mei 2015 online

meer info vind je hier