Persbericht ‘Opstaan uit het bezette denken. Emancipatie in neoliberale tijden

vzw Motief organiseert zaterdag 27 oktober een studiedag rond de vraag hoe (en of ) middenveldorganisaties in een neoliberale samenleving emancipatorisch kunnen werken.
Persbericht ‘Opstaan uit het bezette denken. Emancipa
 

vzw Motief organiseert zaterdag 27 oktober een studiedag rond de vraag hoe (en of ) middenveldorganisaties in een neoliberale samenleving emancipatorisch kunnen werken.

In een neoliberale samenleving streeft iedereen er naar een 'winner' te zijn: ‘geslaagd en succesvol’, ‘in controle’ en multi-inzetbaar, flexibel en stressbestendig, permanent in ontwikkeling, manager-van-jezelf, evenwichtig en vooral ook: gelukkig!

Wie er niet in slaagt aan dit ideaalbeeld te voldoen, is een ‘loser’, valt al gauw uit de boot maar heeft dat -volgens de heersende logica- dan ook alleen maar zichzelf te verwijten.

Wat betekent emancipatie in deze context? Kunnen we als organisatie ‘out of the box’ denken en weerwerk bieden aan dat neoliberaal verhaal of zijn we gedwongen om erin mee te stappen? Hoe vinden we de ruimte om onze eigen praktijk zelfkritisch te blijven bevragen? Hoe kunnen we het groeien in bewustwording stimuleren bij die groep die het meest bezet is in haar denken, de middenklasse? Hoe zorgen we ervoor dat we met kritische analyses niet vastlopen in de verlamming, waar blijven we perspectieven vinden die mensen in beweging zetten?

Rond deze vragen voeren we het gesprek met bewogen denkers en veldwerkers vanuit vakbond, vormingswerk, vrouwenstrijd en cultuur. We sluiten af met een feestelijke receptie.

Dit is de tweede vormings- en ontmoetingsdag ter herinnering aan Remi Verwimp

(1945 – 2009), agogisch theoloog en medeoprichter van vzw Motief.

 

‘Opstaan uit het bezette denken. Emancipatie in neoliberale tijden’

Zaterdag 27 oktober, De Stroming, Antwerpen, 13 tot 17 uur.

 

Meer info en volledig programma vindt hier