Islamofobie onder de noemer vandalisme

Donderdag 20 maart werd een Marokkaanse moskee in Sint-Niklaas vol geklad met liters bloed. Al 20 jaar heeft de moskee een uiterst goede relatie met de buurt. Er wordt verzekerd dat het parket van Dendermonde deze daad onderzoekt... Daad? Of misdaad?
Islamofobie onder de noemer vandalisme

Islamofobie is een zeer groot onderschat Belgisch probleem

 

Donderdag 20 maart werd de Marokkaanse moskee in de Heistraat, Sint-Niklaas, vol geklad met liters bloed. Onderzoek zal nog moeten uitwijzen of dit om dieren- of mensenbloed gaat. Het is de eerste keer dat deze moskee met dergelijke agressie te maken krijgt. De voorzitter van de moskee, Ahmed Harrouch, is verbaasd. Al 20 jaar heeft de moskee een uiterst goede relatie met de buurt. Er wordt verzekerd dat het parket van Dendermonde deze daad onderzoekt... Daad? Of misdaad?

Natuurlijk kan men alleen raden naar het motief dat schuilt achter deze agressie. De Gazet van Antwerpen kopte deze week “Vandalen bekladden moskee met bloed”. Dit wekt een dubbel gevoel op. “Vandalen?” De term lijkt misplaatst in deze context. De media kiezen oneerbiedig om een eufemisme te gebruiken wanneer het gaat om racisme en pesterijen. Is dit dan geen duidelijk geval van haat jegens moslims? Haat tegen de islam in het algemeen? Er bestaat een term die dit duidelijk omschrijft: islamofobie.

Het is overigens niet de eerste keer dat moskeeën het doelwit zijn van islamofoob geweld. In 2013 werden drie moskeeën en een Turkse VZW beklad met racistische slogans en hakenkruisen. Ook hier stelden de media weer vast dat het om vandalisme ging. Nochtans gaat dit verder dan vandalisme of een paar jongeren die uit verveling reactie trachten uit te lokken. Wanneer individuen of groepen schuldig zijn aan daden gekenmerkt door xenofobe wrok en racisme tegen een religieuze groepering, kan men onverbiddelijk alleen spreken over islamofobie.

Over religieuze delicten is er zeer weinig informatie terug te vinden. Slachtoffers van islamofobe agressie dienen zelden of nooit een klacht in. De Belgische NGO Muslim Rights voerde een enquête uit waaruit bleek dat slecht 15% van de onderzochte antimoslim feiten werden aangegeven. De grootste oorzaak hiervan is dat mensen vaak hun rechten niet kennen of dat ze overtuigd zijn dat ze hun gelijk niet zullen krijgen.

Toch zijn er verschillende studies, van onder andere Enar (European Network Against Racism), die aantonen dat haat, geweld en pesterijen tegenover Europese moslims blijven stijgen. Dit kan variëren van verbale bedreigingen tot fysiek geweld. Muslim Rights Belgium ontving vorig jaar 156 klachten over islamofobie in Brussel alleen. Vrouwen met hoofddoek zijn de meest voorkomende slachtoffers.

Een noodzakelijke voorwaarde voor een gezonde samenleving en maatschappelijke cohesie is dat die maatschappij een duidelijk standpunt moet innemen tegen islamofobie en het verspreiden van haat. Dit moet afgekeurd worden en agressie vereist strenge maatregelen en gerechtelijke vervolging. Islamofobie is een zeer groot onderschat Belgisch probleem. Het is dan ook hoogtijd dat de media hun berichtgeving controleren en zorgvuldig een gepaste vocabulaire uitkiezen.