[Open Brief] Beste Mevrouw Homans, mijn roots liggen in het Midden Oosten maar ik groeide op in België

Beste Mevr. Homans, ik ben een vrouw van 30 jaar met een succesvolle carrière. Mijn roots liggen in het Midden Oosten maar ik groeide op in België. Niet dat dit vandaag de dag nog de premisse moet zijn van de voorstelling van mijn persoon.
Door: Shadi - 31/08/2013 - 09:56
[Open Brief] Beste Mevrouw Homans, mijn roots liggen in

Ik ben het beu om me na al die jaren nog steeds een tweederangsburger te moeten voelen die niet het recht heeft haar mond open te doen

 

Beste Mevr. Homans,

Ik ben een vrouw van 30 jaar met een succesvolle carrière. Mijn roots liggen in het Midden Oosten maar ik groeide op in België. Niet dat dit vandaag de dag nog de premisse moet zijn van de voorstelling van mijn persoon. Toch lijkt dit maar al te vaak nog steeds een deel van mijn introductie die ik ongewild moet bovenhalen, of waar ik zelf op word aangesproken.

Zoals onlangs, toen ik mailde naar een schoonheidssalon voor een waxbeurt. Iets wat u misschien zelf ook al wel eens deed. Een email gesprek dat een beetje uit de hand liep. Op basis van mijn naam vond de eigenaar van het salon het nodig me volgend bericht te sturen;


Beste bezoeker

Bedankt voor uw interesse in ons schoonheidsinstituut.
Mag ik U er op wijzen dat alle behandelingen worden uitgevoerd door een professionele schoonheidsspecialist, een man met veel ervaring en vakkennis.

In sommige culturen wordt dit niet toegelaten, daarom vragen we U om uw akkoord te bevestigen door deze mail terug te sturen. Hierna wordt een infoformulier toegestuurd met al onze gratis aanbiedingen voor nieuwe klanten.

Plaats aub een kruisje in het juiste vakje en stuur terug met de toets "beantwoorden".

Ja, ik ben akkoord...............

Sorry, ik ben niet akkoord...........

Na ontvangst zullen we dan graag een afspraak maken voor uw gekozen behandeling.

Met vriendelijke groeten


Mijn antwoord luidde al volgt: ‘Beste, het is niet omdat ik een 'vreemde' naam heb dat men ervan uit moet gaan dat ik een 'andere' culturele beleving heb. Misschien is het eerder een kwestie van keuze en niet alleen cultuur dat men liever (niet) door een mannelijke schoonheidsspecialist behandeld wil worden. Mag ik u hier dan graag op attent maken dat een subtielere omschrijving toepasselijker is en meer anno 2013? Er zijn landen in Europa waarin dit zeer discriminerend overkomt, en zelfs kan aangeklaagd worden (niet dat ik dit suggereer, hoor).
Desalniettemin, heb ik er dus geen probleem mee door een man gewaxt te worden, ervan uitgaande natuurlijk dat alles volgens de normale hygiënische normen gebeurt.’


Waarop het schoonheidssalon dit vond: ‘Beste, ik ben reeds meer dan 20 jaar bezig en het is de eerste keer dat iemand mij deze opmerking maakt. Integendeel, er zijn al dikwijls dames geweest die mij gelijk geven en het spijtig vinden dat ze niet mogen komen van hun man. Ik wil dan ook vermijden dat ik moeilijkheden krijg en verkies liever niet te behandelen dan achteraf problemen te krijgen. Ik dacht een goede formulering gevonden te hebben om dit subtiel duidelijk te maken, maar blijkbaar is dit ook weer niet zo voor iedereen. Het is hoe langer hoe moeilijker om nog voor iedereen goed te doen. Ik verkies dan ook om u niet te behandelen.’


Misschien geen ramp, vindt u, of een vorm van miscommunicatie? Voor mij voelde dit aan als de zoveelste druppel. Ik denk echt niet dat de man het slecht bedoelde, maar hij heeft jammer genoeg een enorm eenzijdig beeld over alles wat 'anders' is, en doet er schaapachtig onschuldig over. Alsof ik in de fout ben met mijn 'vreemde' naam en hem ‘aanval’, gewoon omdat ik durf te reageren op iets waar ik het niet mee eens ben.

Ik begrijp dat mensen het soms gewoon niet meer weten, wat ze wel of niet mogen zeggen, maar ze verdiepen zich er gewoon niet genoeg in. Te veel mensen hebben veel te weinig background over en interesse in de verschillende achtergronden van mensen die evenwaardig in dezelfde stad leven! Ik ben het beu om me na al die jaren nog steeds een tweederangsburger te moeten voelen die niet het recht heeft haar mond open te doen!

 

Shadi
 

>>> Wat is racisme voor jou? Heb je een gelijkaardige ervaring? mail naar [email protected]
>>>> Lees meer getuigenissen in het dossier 'Racisme is...'