Racisme, gezondheid en ouderdom: onderbelicht probleem in een vergrijzend Europa
Hoewel de schadelijke impact van racisme op de gezondheid bekend is, is er in Europa nog weinig aandacht voor de link tussen racisme, gezondheid en ouder worden. In een vergrijzend Europa is dit een groeiend probleem voor de volksgezondheid. Er moet dus dringend iets gedaan worden aan deze dode hoek, schrijft gerontoloog Saloua Berdai Chaouni.

De bevolking van Europa vergrijst. Daarmee neemt ook het aantal ouderen met diverse etnische en culturele achtergronden toe. Toch blijft binnen de onderzoekswereld en de politiek een belangrijk onderwerp onderbelicht: de gezondheidsimpact van racisme op deze groeiende groep Europese ouderen. Welke invloed heeft een leven lang racisme meemaken op hun gezondheid en welzijn? Als onderzoeker probeer ik dit soort vragen te beantwoorden, maar er is ook dringend collectieve actie nodig.
De link tussen racisme en gezondheid: een dode hoek
Het verband tussen racisme en gezondheid wordt steeds vaker erkend, maar er is – vooral binnen de Europese wetenschap – nog weinig aandacht voor het onderwerp. Terwijl de invloed van andere sociale factoren en de leefomgeving op de gezondheid van mensen de laatste jaren algemeen aanvaard wordt, is dat bij racisme nog niet altijd het geval.
Het feit dat het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet racisme in 2020 benoemde als 'wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid', was een belangrijke stap vooruit. Er volgden speciale uitgaven van het tijdschrift waarin aandacht werd besteed aan racisme als structureel, historisch geworteld systeem van onderdrukking dat is ingebakken in instituten, onderzoek en het dagelijks leven.
Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat racisme een directe invloed heeft op de gezondheid van de hersenen, en er veranderingen teweegbrengt die gelinkt worden aan de ziekte van Alzheimer
Racisme kent vele vormen, van microagressies tot systemisch en maatschappelijk geweld, die allemaal bijdragen aan gezondheidsschade. Wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk uit de Verenigde Staten, bevestigt dat racisme leidt tot zowel geestelijke gezondheidsproblemen (onder meer depressie, angst en posttraumatische stressstoornis) als fysieke aandoeningen (zoals hoge bloeddruk en diabetes). Dat heeft te maken met de chronische stress die racisme veroorzaakt. Racisme wordt zelfs in verband gebracht met versnelde veroudering, ook wel 'verwering' genoemd. Zo stelden Amerikaanse onderzoekers vast dat racisme een directe invloed heeft op de gezondheid van de hersenen, en er veranderingen teweegbrengt die gelinkt worden aan de ziekte van Alzheimer.
Te weinig Europees onderzoek
Ondanks opstapelend bewijs van de invloed van racisme op de gezondheid en uitgesproken ambities om er iets aan te doen, loopt Europa achter met de aanpak van deze uitdaging. Dit is extra zorgwekkend gezien de recente stijging van het aantal meldingen van racisme. Uit gegevens van de European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) uit 2016 en 2022 blijkt een significante toename in racisme-ervaringen onder zowel zwarte Europeanen als Europese moslims met een migratieachtergrond. Bovendien worden geracialiseerde migranten hun hele leven geconfronteerd met systemisch racisme – in het onderwijs, op het werk, op de woningmarkt en in de gezondheidszorg. Toch blijft het onderzoek gefragmenteerd. Deze versnippering blijkt ook uit de verschillende vage doelstellingen van de Europese Commissie met betrekking tot raciale gezondheidsongelijkheden. De eerdergenoemde brede waaier aan gezondheidseffecten van racisme wordt in het Europese beleid bovendien ten onrechte gereduceerd tot de geestelijke gevolgen van raciale trauma's.
Uit onderzoek van de Fundamental Rights Agency bleek dat het aandeel van Zwarte Europeanen dat racisme meemaakte tussen 2016 en 2022 steeg van 39% naar 45%. Onder Europese Moslims gaf in 2022 maar liefst 47% aan doelwit te zijn geweest van racisme.
Dit onderstreept voor mij als gerontoloog de noodzaak van een beter begrip van hoe langdurige blootstelling aan racisme de gezondheid en veerkracht in verschillende levensfasen beïnvloedt. Daarbij is een levensloopperspectief essentieel, dat de intersectionele doorleefde ervaringen van geracialiseerde ouderen centraal stelt. Er is ruimte nodig voor innovatieve onderzoeksbenaderingen die epistemische rechtvaardigheid nastreven om te voorkomen dat ongelijkheden worden gereproduceerd – iets dat extra belangrijk is bij onderzoek naar racisme en het betrekken van geracialiseerde groepen mensen.
Noot van de redactie: Racialisering is het proces waarbij mensen worden ingedeeld in veronderstelde raciale, etnische of godsdienstige groepen, waaraan bepaalde eigenschappen worden toegedicht. Hoewel verschillende menselijke 'rassen' biologisch gezien niet bestaan, is het toch belangrijk om het sociale mechanisme van racialisering en het concept 'ras' te erkennen. Alleen dan kan het probleem worden aangepakt. In dit artikel lees je er meer over.
Waar de VS het laat afweten, is Europa aan zet
Historisch gezien hebben de Verenigde Staten een voortrekkersrol gespeeld bij het onderzoek naar de invloed van racisme op de gezondheid. Nu het onderzoeks- en beleidswerk rond sociale rechtvaardigheid in de VS onder vuur ligt, moet Europa het voortouw nemen en haar ambitie om ‘unie van de gelijkwaardigheid’ waarmaken. Europese instellingen en beleidsmakers moeten dus investeren in onderzoek en beleid voor een meer gelijke en rechtvaardige samenleving – in het bijzonder voor ouderen die worden geconfronteerd met intersectionele uitsluiting waaronder leeftijdsdiscriminatie en racisme.
Ondanks het bewijs van de invloed van racisme op de gezondheid en uitgesproken ambities om er iets aan te doen, loopt Europa achter met de aanpak ervan
Europese onderzoeksfinanciering moet worden ingezet om de bekendheid van het wetenschappelijke onderzoek rond dit onderwerp te vergroten, en om onderzoeksexpertise te bevorderen. Een intersectioneel perspectief, vernieuwende onderzoeksmethoden en een nadruk op epistemische rechtvaardigheid zijn daarbij essentieel. Onderzoek moet immers verder durven gaan dan gefragmenteerde analyses en moet de doorleefde ervaringen van de slachtoffers van racisme in al hun complexiteit centraal stellen.
Epistemische rechtvaardigheid houdt in dat alle vormen van kennis en ervaring serieus worden genomen, ongeacht iemands sociale positie of status.
Het begrip is afgeleid van de filosofische tak van de 'epistemologie' of kennisleer. Die onderzoekt de aard, oorsprong, voorwaarden voor en reikwijdte van kennis en het weten.
Het aanpakken van deze dode hoek is niet alleen een academische noodzaak – het gaat om het beschermen van de volksgezondheid en is dus een morele verantwoordelijkheid. Naarmate de diversiteit in Europa blijft groeien, wordt het steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat alle ouderen, ongeacht huidskleur of etnisch-culturele achtergrond, waardig oud kunnen worden – vrij van de blijvende schade van racisme. Het is dus hoog tijd voor actie.
Dr. Saloua Berdai Chaouni schreef dit artikel ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart 2025. Het verscheen oorspronkelijk in het Engels op de website van Age Platform Europe. Kif Kif vertaalde het artikel.
Over de auteur

Dr. Saloua Berdai Chaouni is postdoctoraal onderzoeker aan het Society and Ageing Research Lab (SARLab) van de Vrije Universiteit Brussel.
Meer van Saloua Berdai Chaouni