Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Kif Kif Filmblog

In deze Kif Kif Filmblog bundelen we interessante filmrecensies van conventionele en minder conventionele films en proberen we vanuit verschillende standpunten films te fileren.
Kif Kif Filmblog

Artikels in deze serie

Bekijk al onze reeksen

De on­draag­lij­ke lichtheid van een char­me­of­fen­sief

De zwarte pianist Don Shirley neemt de Italo-Amerikaanse Tony Vallelonga aan als chauffeur voor een tournee door The Deep SouthHoewel ze in eerste instantie een hekel hebben aan elkaar, groeit er een hechte vriendschap tussen hen. Dat is de energie die de film uitstraalt: dat racisme om interpersoonlijke relaties draait. Green Book gaat daarmee voorbij aan het structurele karakter van racisme, zeker in The Deep South, zeker begin jaren zestig.

Orlando Verde - 30 januari 2019

Toen de Arabieren nog dansten

Jawad Rhalib is een maatschappelijk bewuste maker met oog voor onderdrukking. Deze film kan dus niets anders zijn dan een eerlijke cri de coeur. Maar When Arabs Danced voelt te veel als een afrekening, en dat verzwakt de geloofwaardigheid van de film op een dramatische manier.

Mahdieh Fahimi & Orlando Verde - 16 januari 2019

Koloniale dromen over een epische nederlaag

Emma De Swaef en Marc James Roels lokken met Ce Magnifique Gâteau! veruit de meest boeiende reflecties uit over het koloniaal verleden van België. Meer dan absurditeit of dwaasheid, voorbij de lafheid en de kleinzieligheid, vat deze film in drie kwartier van wrede schoonheid het koloniale verleden beter samen dan de beste historicus.

Orlando Verde - 18 december 2018

Utøya, zeven jaar later

Op dit moment zijn er twee films te zien over de moordtocht van Anders Behring Breivik in de zomer van 2011: een single take reconstructie door de Noorse regisseur Erik Poppe en een klassieke verfilming door de Britse Paul Greengrass. De keuzes die door beide regisseurs werden gemaakt, zorgen ervoor dat beide films elkaar aanvullen.

Orlando Verde - 11 december 2018

Geeft Liyana een stem aan niet-gehoorde kinderen?

Liyana, een documentaire van Aaron en Amanda Kopp, mengt animatiefilm met de getuigenissen van kinderen uit een weeshuis in Swaziland. Openhartige gesprekken, mooie beelden, maar helaas ook een bevestiging van vele clichés over 'Afrika'.

De film laat wel zien welke mechanismen dat mogelijk maken.  

Orlando Verde - 3 december 2018

Capharnaüm: De chaos van het bestaan

Capharnaüm, het verhaal van een kleine jongen die zijn ouders voor de rechtbank daagt, is misschien wel één van de meest aangrijpende films van het jaar.

Mahdieh Fahimi - 1 december 2018

Overspel in tijden van apartheid

Met zijn tweede langspeelfilm stelt de Palestijnse regisseur Muayad Alayan niet teleur. In zijn al straf debuut, de semi-komedie Love, Theft and Other Entanglements, tastte hij de muur af waar de Palestijnen in hedendaags Jeruzalem elke dag mee geconfronteerd worden. In The Reports on Sarah and Saleem waagt hij zich ook aan de andere kant van diezelfde muur. Met alle gevolgen en brokken van dien.

Mahdieh Fahimi - 22 november 2018

Fahrenheit 11/9: voorbij Trump-bashing

Veertien jaar na Fahrenheit 9/11 keert Michael Moore de getallen om: zijn nieuwste wapenfeit Fahrenheit 11/9 verwijst naar de ochtend wanneer Amerika wakker werd met Donald Trump als president.

Een portret het land dat Trump en zijn voorspelbare overwinning mogelijk maakte.

Orlando Verde - 10 oktober 2018

Van Stadspark Antwerpen naar Marquette Park Chicago

De Amerikaanse dichter Amir Sulaiman nodigde de Belgische funkband BRZZVLL in 2016 uit om samen met hem op te treden op het festival Takin' It To The Streets in Marquette Park, het park in Chicago waar Martin Luther King in 1966 zijn legendarische mars voor burgerrechten hield. Sam Ostyn vergezelde de band op deze concerttrip en maakte een documentaire.

Aminata Demba - 3 oktober 2018

BlacK­k­Klans­man: white supremacy gisteren en vandaag

BlacKkKlansman is een satire die gebruik maakt van een mainstream genre – de interracial buddy cop action comedy, zouden we het kunnen noemen – om de weerstand tegen een urgente wake up call zo laag mogelijk te houden.

Orlando Verde - 19 september 2018

Ons asielbeleid, door de ogen van vluch­te­lin­gen

Hassan Raad Marhon is een erkende vluchteling uit Irak. Hij filmde zijn verblijf met iPhones en biedt met A lot of people een kijk op hoe de Belgische opvang van vluchtelingen door hen wordt ervaren.

Orlando Verde - 13 september 2018

De poster dekt de lading niet

Engel, een film van Koen Mortier, opent het Filmfestival Oostende. De poster doet het ergste vermoeden voor de manier waarop zowel etnische- als genderverhoudingen in beeld worden gebracht. Maar hoe zit het uiteindelijk in de film?

Orlando Verde - 7 september 2018

La madonna e la puttana

Een kwalijke vorm van onderdrukking ontstaat wanneer de samenleving vrouwen voor twee mogelijkheden plaatst: ofwel ben je absolute deugdzaamheid ofwel ben je de belichaming van het kwaad. Figlia mia, een film van Laura Bispuri, portretteert vrouwen die zich moeten neerleggen bij een van die twee mogelijkheden.

Orlando Verde - 14 augustus 2018

Twee unieke voorbeelden van af­ro­fu­tu­ris­me

Is afrofuturisme een antwoord op kolonisatie en onderdrukking, of is het verwerkingsproces? Of kunnen we afrofuturisme eerder zien als een artistieke beweging? Tijdens Visite filmfestival kan je gaan kijken naar Pumzi en EUphoria, twee unieke films die het genre mooi weergeven.

Orlando Verde - 7 augustus 2018

Wat is er mis met een beetje to­neel­spe­len?

Supa Modo is een complexloze familiefilm over Jo, een ongeneeslijk ziek meisje dat verzot is op superhelden. Het hele dorp wordt opgetrommeld om haar laatste dagen onvergetelijk te maken.

Aminata Demba - 31 juli 2018

Beyond the Waves: over kernenergie en Japans activisme

Nucleaire chemicus en filmmaker Alain De Halleux volgt in Beyond the Waves Japanse activist Taro Yamamoto. Een relevant document in het kader van het debat rond kernuitstap, maar ook een portret van zorgwekkende politieke evoluties in Japan, en het antwoord daarop.
Orlando Verde - 27 februari 2018

Toen ma naar Mars vertrok

Abdelkarim El Fassi maakte een nieuwe film. Een film over migratie, eten en liefde. Een film vol herkenbare taferelen. Maar ook een film over contrasten van Twee generaties, twee totaal verschillende levenslopen en twee verschillende levensopvattingen.

Loubna Bekkaoui - 21 februari 2018

A Ciambra: ver­ont­rus­tend portret van ontsporende jeugd

In A Ciambra krijgen we een weinig fraai beeld van Italië te zien. De film volgt Pio, een ongeletterde maar sluwe 14-jarige Roma-jongen die in een betonnen favela aan een soort vuilnisbelt woont. Ja, dat is ook Europa in de 21ste eeuw.
Orlando Verde - 20 februari 2018

Black Panther: Don’t freeze!

Mohamed Barrie recenseert de film die voor een ongeziene hype zorgt: Black Panther is een festijn van Afrofuturism die culturele, visuele en muzikale elementen weet te combineren tot een fenomeen. Niet perfect, maar wel lit.

Mohamed Barrie - 12 februari 2018

Patser: ergens tussen Scarface en Les Barons

Over Patser zou je zowel een lovende recensie kunnen schrijven over een gepolijste film met spanning, geslaagde humor en een vleugje ernst, als een bezorgde brief over de staat van onze cinema, wat beeldvorming van minderheden betreft.
Orlando Verde - 22 januari 2018

Rabot, ellendig dorp in de hoogte

We krijgen flitsen te zien uit het leven van deze bewoners, maar nooit diepgang. En toch siert dat Vandekerckhove: ze ontslaat hen van de verantwoordelijkheid om de hele film op hun schouders te torsen; ze hebben al miserie genoeg.

Abbie Boutkabout - 16 januari 2018

Blue Silence: De kracht van de beeldtaal

'Blue Silence' doet eer aan Öztürks voorafgaand werk. Het is verrassend dat een debuutfilm zo volwassen oogt en zo sterk getuigt van een cinematografische identiteit.
Orlando Verde - 31 oktober 2017

Een andere kijk op migratie

'I’m New Here', een documentaire van Bram Van Paesschen, volgt een aantal Congolezen in de Chinese stad Guangzhou. De film biedt perspectief in een realiteit die getypeerd wordt door een nauwe kijk naar migratie.
Kif Kif Filmblog - 24 oktober 2017

Knock: Klucht­ach­ti­ge mutaties

Het Franse satirische toneelstuk Knock ou le Triomphe de la médecine (1923) krijgt een opvallende remake met Omar Sy - de ster uit Intouchables - in de hoofdrol. De film is volgens Tobias Burms helaas een miskleun, maar hij heeft wel degelijk argumenten voor zijn conclusie.
Tobias Burms - 17 oktober 2017

Marx en Engels: een lief­des­ver­haal

Raoul Peck, regisseur van 'Lumumba' en 'I Am Not Your Negro', hanteert in 'Le Jeune Karl Marx' een onbeschaamd academisch taalregister en dat blijkt geen hinder voor de kijker. De film vervalt niet in populisme en verbeeldt een maatschappijanalyse die vandaag nog geldig blijkt.
Orlando Verde - 4 oktober 2017

Als wachten het enige is wat je gegund is

Wie de Palestijnse bezetting, mensenrechtenschendingen, vernieling en armoede liever niet al te duidelijk voor ogen wil krijgen, heeft met de film 'Waiting for Giraffes' een makkelijker te verteren alternatief. Dezelfde thema’s zijn nog altijd aanwezig maar eerder op de achtergrond.
Mahdieh Fahimi - 26 september 2017

‘Stranger in Paradise’ houdt een spiegel voor de ogen van Europa

Valentijn Dhaenens voert in 'Stranger in Paradise' een performance uit: hij belichaamt het Europese discours en beleid inzake migratie voor een publiek dat bestaat uit net aangekomen migranten. Het resultaat is niet alleen voor hen confronterend.
Orlando Verde - 19 september 2017

Scorseses Silence: spiegel voor onze omgang met religieuze diversiteit

In een tijd waarin de kiemen van onze huidige natiestaten nauwelijks gelegd waren, zien we in Japan een nationalistische reflex. Dit terugplooien op zichzelf om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf die als bedreigend worden beschouwd, zal ons niet vreemd in de oren klinken.
Hanne Van Regemortel - 23 augustus 2017

Alle ogen op 2Pac

All Eyez on Me is een film over de bekende en vooral controversiële rapper Tupac Shakur of afgekort 2Pac. De film vertelt het levensverhaal van een jonge Afro-Amerikaan die het ondanks veel tegenslagen toch weet te maken.
Mohamed El Khalfioui - 18 augustus 2017

Ook in ‘Dunkirk’ is diversiteit geen kwestie van genre

De erkenning van de soldaten die meededen beperkt zich tot de ‘ware Britten’, de autochtone Europeanen, want de Britten met een andere achtergrond die op dat moment daar talrijk aanwezig waren, vallen nergens te bespeuren.
Orlando Verde - 9 augustus 2017

Een adiós, maar zeker geen einde

Bijna 20 jaar na de eerste film over Buena Vista Social Club was het hoog tijd voor een terugblik, vond Britse documentairemaakster Lucy Walker.
 Dat het een warme en liefdevolle terugblik zou worden, was al duidelijk vanaf het begin.
Mahdieh Fahimi - 26 juli 2017

Vluch­te­lin­gen, op en naast het podium

'Dying for Life' is een film van Andrés Lübbert en Hussein Shabeeb die meermaals vertoond wordt naar aanleiding van de Wereldvluchtelingendag. De film volgt Osama en Dara, twee Syrische vluchtelingen, twee theatermakers die hun leefwereld met de steun van kunstZ in de vorm een toneelstuk gieten.
Kif Kif Filmblog - 20 juni 2017

James Baldwin is back

Met veel belangstelling brengt de gelauwerde filmmaker Raoul Peck de documentaire 'I Am Not Your Negro', gebaseerd op 'Remember This House', het onafgewerkte boek van James Baldwin over drie gestorven strijders van de Civil Rights Movement: Medgar Evers, Martin Luther King en Malcolm X.
Orlando Verde - 10 mei 2017

Félicité: een onverwachte heldin

In Félicité, een film van Alain Gomis, volgen we ook een vrouw op zoek naar solidariteit, maar dat is amper het begin. Dat gegeven vormt de ingang naar haar wereld, bevolkt door mensen die al dan niet te vertrouwen zijn en instellingen die door en door onbetrouwbaar zijn.
Kif Kif Filmblog - 3 mei 2017

Pe­li­kaan­straat 20: De nomade in Aminata Demba

Aminata Demba ging naar Mali voor Vranckx & de nomaden, op zoek naar het verhaal van haar vader. Dat leidt onvermijdelijk ook naar de migratieverhalen van vele anderen. Van de tv-reportage werd ook een volwaardige documentaire gemaakt.
Kif Kif Filmblog - 26 april 2017

El Ciudadano Ilustre: Over literatuur enzo...

El Ciudadano Ilustre – eerder dit jaar bekroond met een Goya, de Spaanse Oscar zeg maar, voor de beste Ibero-Amerikaanse film – vertelt het verhaal van Daniel Mantovani, een Argentijnse schrijver die de Nobelprijs wint voor literatuur. De film maakt deel uit van het programma van MOOOV '17
Sebastien Willemse - 19 april 2017

Fijn samen spelen

De kinderen van juf Kiet is een film over een kleuterjuf en haar instapklas voor nieuwkomertjes, waaronder ook jonge vluchtelingen. Het is meteen ook een spiegel voor de maatschappelijke omgang met diversiteit.
Orlando Verde - 5 april 2017

Een geslaagde komedie over asiel­zoe­kers is mogelijk

De jongste film van Aki Kaurismäki gaat luchtig om met een zwaar onderwerp. Kif Kif ging in gesprek met de hoofdacteurs: "In Finland groeit het nationalisme en profiteren rechtse partijen van de omstandigheden. Juist in die context proberen gewone mensen te helpen. Daar gaat deze film ook over"
Kif Kif Filmblog - 22 maart 2017

Hidden Figures: verborgen getallen of verborgen verhalen?

Een meeslepend verhaal waar je bij momenten helemaal warm wordt vanbinnen om dan bij andere momenten jezelf in te moeten houden om niet te vloeken over het onrecht dat zich afspeelt. Onrecht dat zich afspeelt in de levens van vrouwen en Afro-Amerikanen, twee keer pech als je beide bent.
Mohamed Barrie - 1 februari 2017

Moonlight: to be young, queer and black

Vorig jaar waren de #OscarsSoWhite. Dit jaar opent al radicaal anders: een van de sterkste kandidaten in verschillende categorieën is Moonlight, een intense aaneenschakeling van ruwe en herkenbare emoties.
Mahdieh Fahimi - 1 februari 2017

Dode Hoek: politieke thriller in tijden van populisme

Dode Hoek is een hedendaagse actiethriller waarin de hoofdcommissaris van de Antwerpse drugsbrigade, Jan Verbeeck (Peter van den Begin), de stap zet om net voor de verkiezingen lijsttrekker te worden van de extreem-rechtse VPV.
K.B.A. - 25 januari 2017

De mens als grondstof voor de ar­beids­markt

Grands travaux is een film van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes over een beroepsschool in hartje Brussel. Na de mislukte hervorming van ons onderwijs, mogen we van dichtbij kijken naar de onderkant van ons ‘watervalsysteem’.
Orlando Verde - 18 januari 2017

De zwarte profeet: over The Birth of a Nation

The Birth of a Nation (D. W. Griffith, 1915) is een mijlpaal uit de filmgeschiedenis, maar ook een van de meest racistische films ooit gemaakt. Honderd jaar later biedt de gelijknamige film van Nate Parker daar antwoord op. En het resultaat is het wachten waard.
Kif Kif Filmblog - 10 januari 2017

Dich­ter­lij­ke vrijheid: over Neruda, van Pablo Larraín

Neruda is een ambitieuze verfilming van de jacht op de geliefde dichter. Een eigenzinnige kijk op de tijd toen het communisme gecriminaliseerd werd. “Stalin is de middag, de volwassenheid van mensen en volkeren”, zong de Nobelprijswinnaar. Vandaag zou hij daardoor worden aangevallen.
Orlando Verde - 4 januari 2017

2016 volgens Kif Kif Filmblog

De filmblog van Kif Kif leerde dankzij een geweldige samenwerking met MOOOV festival een interessante groep filmliefhebbers kennen die regelmatig hebben bijgedragen tot onze website. We vragen hen wat dit jaar is bijgebleven en waar ze naar uitkijken in 2017.
Kif Kif Filmblog - 21 december 2016

Layla M.: Ra­di­ca­li­se­ring, ernstig genomen

Layla M. vertelt het verhaal van een meisje dat zich aansluit bij een terreurorganisatie en samen met haar man, een jihadi, naar het Midden-Oosten reist. Kif Kif filmblog ging in gesprek met de makers: “We wilden een film maken die de dialoog zou kunnen bewerkstellen”
Kif Kif Filmblog - 23 november 2016

Een week vol sociaal ge­ën­ga­geer­de films

Van 18 t/m 26 november vindt de 7Dagen Sociale Film plaats in Antwerpen. Nu, gezien de affiniteit tussen de focus van dit festival en de focus van de filmblog van Kif Kif, is het geen verrassing dat veel van de films al eens gerecenseerd werden voor onze website.
Kif Kif Filmblog - 17 november 2016

Het voetstuk van Leopold II

Tijdens Bâtard wordt het Brusselse Beursplein verfraaid met een replica van de sokkel onder het standbeeld van Leopold II. De sokkel gaat in dialoog met de documentaire Échangeur. Film en installatie maken deel uit van dezelfde zoektocht: wat te doen met het koloniale erfgoed?
Orlando Verde - 3 november 2016

Asiel zoeken, een telenovela

Paradox of Nonexistence, het verhaal van een jonge afghaanse asielzoeker, is een van de 4 “films van jonge makelij” die door Tutti Fratelli getoond worden tijdens de 5de editie van Spiegels van de Ziel, in het kader van de werelddag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting.
Kif Kif Filmblog - 12 oktober 2016

De andere kijk van Laura Poitras

Na 11 september zijn er talloze documentaires gemaakt over de conflicten in Irak en Afghanistan. Wat de films van Laura Poitras zo uitzonderlijk maakt is dat het standpunt niet vertrekt vanuit de westerse troepen, maar inzoomt op verhalen van diegenen aan de andere kant.
Sebastien Willemse - 5 oktober 2016

“Ik ben geen clown, ik ben een nar”: een gesprek met Kamal Kharmach

In Everybody happy speelt Kamal Kharmach de rol van Farouk, een standup comedian met Marokkaanse roots. Een makkie, zou je denken, want Kamal is een standup comedian met Marokkaanse roots. Maar dat zou oneer doen aan het afgelegde parcours van deze oude ziel gevangen in een vrolijke jongeman.
Kif Kif Filmblog - 28 september 2016

Lampedusa, mon amour

Documentairemaker Gianfranco Rosi registreerde met Fuocoammare het dagelijkse leven in Lampedusa, maar ook de wanhoop van vele betrokkenen in de huidige asielcrisis. Een verdienstelijke poging om de meest besproken uitdaging van onze tijd te vatten.
Orlando Verde - 21 september 2016

BRAK: iedereen vluchteling

In BRAK zien we een Europa dat ten onder is gegaan. De oorzaak: vluchtelingen. Het idee dat deze afterwereld een soort van apocalyptische voorstelling is van de gevolgen van een migratietoevloed, is, om het zacht uit te drukken, pijnlijk. Beledigend, zelfs.
Orlando Verde - 14 september 2016

Requiem voor onschuldige Irakezen

Abbas Fahdel registreerde het dagelijks leven van zijn vrienden en familieleden in Bagdad gedurende anderhalf jaar, net voor de Amerikaanse invasie en tijdens de eerste maanden van de Amerikaanse bezetting. Homeland (Iraq Year Zero) is daarom een uniek document.
Orlando Verde - 7 september 2016

Viva: het drama van een Cubaanse dragqueen

Viva is het verhaal van Jesús, een Cubaanse dragqueen die meer lef en verantwoordelijkheidszin heeft dan de macho's die hem/haar de les willen spellen. Een Ierse film die vooral Cubaans overkomt.
Orlando Verde - 31 augustus 2016

Tanna: de zware prijs van de traditie

Documentairemakers Martin Butler en Bentley Dean werden al bij hun eerste ontmoeting geraakt door de schoonheid van het eiland Tanna. De beslissing om ditmaal geen documentaire te maken was snel genomen nadat ze over een waargebeurd drama hoorden dat op het eiland had plaatst gevonden.
Mahdieh Fahimi - 24 augustus 2016

Jesse Owens, politieke sportheld

Eindelijk werd het verhaal van Jesse Owens gegoten in de vorm van een mainstream film. Een biopic over de Afro-Amerikaanse sportheld die eigenhandig zorgde voor de vernedering van Der Führer en zijn droom van een volmaakt, superieur Arisch ras.
Orlando Verde - 27 juli 2016

Spaanse roots: over El Olivo, van Icíar Bollaín

El Olivo, de nieuwe film van de Spaanse Icíar Bollaín, legt de ziel van haar land bloot. Een verhaal over wortels waar eenvoudige elementen een diepe gelaagdheid dragen.
Sebastien Willemse - 13 juli 2016

Politieke moord: “Rhetoric has con­se­quen­ces”

Moord als gevolg van een demoniserend discours is het vertrekpunt van Rabin: the Last Day, een film van Amos Gitai over de moord op toenmalige Israëlische premier Yitzhak Rabin. De recente moord op Brits parlementslid Jo Cox maakt de film pijnlijk actueel.
Orlando Verde - 22 juni 2016

Flotel Europa: “What a beautiful name”

In 1992 werden Bosnische asielzoekers opgevangen in een drijvend asielcentrum in Kopenhagen. Flotel Europa biedt een kijk in het dagelijks bestaan van de vluchtelingen van toen, wat heel confronterend werkt in het licht van de huidige migratiegolf.
Orlando Verde - 15 juni 2016

Somer: een voor­beel­di­ge film van Victoria Deluxe

Sociaalartistieke organisatie Victoria Deluxe heeft met Somer een ontroerende en grappige langspeelfilm gemaakt. De film is een voorbeeld van samenwerking in tijden van individualisme. Een genadige vertelling in harde tijden.
Orlando Verde - 8 juni 2016

Als een vluch­te­lin­gen­kamp een stad wordt

De Kenyaanse regering maakte begin mei bekend dat ze Kakuma en Dadaab, de twee grootste vluchtelingenkampen van het land zou sluiten. Lieven Corthouts volgde gedurende 4 jaar drie jonge bewoners van Kakuma voor zijn documentairefilm 'The Invisible City'.
Orlando Verde - 25 mei 2016

Freeheld en de strijd voor gelijkheid

Op vrijdag 14 februari 2014 hield de actrice Ellen Page een toespraak voor de Human Rights Campaign. Ze gaf terechte kritiek op het feit dat in de filmindustrie nog altijd te weinig open staat voor diversiteit.
Sebastien Willemse - 18 mei 2016

The Idol: De Palestijnse jongen die zijn volk een stem gaf

Palestijn Mohammed Assaf werd in 2013 tot winnaar van Arab Idol gekroond. Een onwaarschijnlijk verhaal,’The feel good story of the year’. Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad, gekend van films als Paradise Now en Omar, brengt met The Idol een ontroerende biopic van Assaf.
Mahdieh Fahimi - 11 mei 2016

Dit was MOOOV’16

Van vrijdag 22 april tot 25 april trok Kif Kif met een diverse bende filmliefhebbers naar het MOOOV filmfestival in Brugge. Naar films kijken, over films praten, schrijven en schrappen: de perfecte invulling voor een regenachtig weekend. Verslag van Sofie De Jongh en Lore Michielsen.
Sofie De Jongh & Lore Michielsen - 4 mei 2016

[Kif Kif Filmblog] Een niet-ge­ën­ga­geer­de Palestijn

Van 22 tot en met 24 april organiseerden MOOOV en Kif Kif een werkweekend in Brugge rond film en schrijven over film. Kif Kif Filmblog publiceert deze week vier teksten over de Palestijnse film Love, Theft and Other Entanglements.
Kif Kif Filmblog - 27 april 2016

Kif Kif Filmblog: Drie recensies voor MOOOV´16

Van 19.04 tot en met 03.05 is filmfestival MOOOV overal aanwezig. MOOOV verbreedt al jaren ons filmlandschap en dit jaar is het niet anders. Maar dit jaar is er een opvallende vrouwelijke aanwezigheid.
Kif Kif Filmblog - 20 april 2016

Het valse bestaan van de vluchteling

Filmmaker François Pirot volgt het dagelijks leven in een Ardeens opvangcentrum. De film reflecteert over het leven van de vluchteling: '“Wie ben je als je niet kan bewijzen wie je bent?”, vraagt een ambtenaar en dat vat de absurditeit van de zogenaamde illegaliteit schitterend samen'
Orlando Verde - 13 april 2016

De helden van het land

Op 24 maart herdenkt Argentinië 40 jaar van het begin van de bloedige dictatuur geleid door de militaire Junta. El Clan, een film van Pablo Trapero, benadert de dictatuur vanuit een even verrassende als logische invalshoek: die van een schijnheilige bende moordenaars.
Orlando Verde - 24 maart 2016

‘Laat me eens voelen’: over Into Darkness van Rachida El Garani

Rachida El Garani studeerde vorig jaar af met Into Darkness. Haar film werd geselecteerd voor het IDFA en in Leuven won ze er een VAF Wildcard mee. Kort daarna schreef ze in de sociale media: “een nieuwe generatie filmmakers is opgestaan om de ware stem van de diversiteit te laten horen”.
Orlando Verde - 9 maart 2016

Kif Kif en MOOOV stellen voor: werkweekend in Brugge

Dit voorjaar organiseren Kif Kif en MOOOV filmfestival een 3-daagse Workshop Filmrecensie in Brugge. Als deel van dit werkweekend kijken we naar films, bespreken we die, schrijven we recensies en reflecteren we over film en filmkritiek.
Kif Kif Filmblog - 2 maart 2016

Lumumba: dood van een profeet

De opening van Lumumba (2000) is een heel kritische kijk naar een tijdperk: zwart-witte archieffoto’s en kleurrijke fictie contrasteren twee levensstijlen in koloniaal Congo. De blanken genieten van schone tijden. De zwarten zien er minder vrolijk uit.
Orlando Verde - 17 februari 2016

Krokus in het teken van film

In de krokusvakantie staat het Zuiderpershuis met Het Jeugdfilmfestival en Cut the Crap in het teken van film voor de jongere generaties. Het aanbod is groot, maar stuk voor stuk zijn de films uitgekozen met een doel.
Karo Guetens - 10 februari 2016

[Kif Kif Filmblog] Van slangen en zweet­drup­pels

Op 14-jarige leeftijd reist Adams naar België om bij zijn vader te gaan wonen. Zijn moeder blijft achter in Ghana, waar ze drie jaar later een beroerte krijgt. Als tiener kan hij niet helpen maar zes jaar na het incident, keert Adams terug naar Ghana. Een film van Adams Mensah, met steun van kunstZ.
Orlando Verde [Kif Kif] - 3 februari 2016

Les Chevaliers Blancs: portret van de blanke redder

Les Chevaliers Blancsis op het eerste gezicht een uitzondering in de filmografie van Joachim Lafosse, maar bij nader inzien is de thematiek ook verbonden: het gaat over hoe de drang om een gezin te stichten en de wil om familieliefde te schenken, mensen verblinden en over grenzen doen gaan.
Orlando Verde - 27 januari 2016

#En­sors­SoW­hi­te?

Met ernstige streefcijfers probeert the Academy de hele filmindustrie in gang te doen schieten op vlak van diversiteit. Ze zijn daarvan bewust dat een hegemonisch systeem zichzelf reproduceert tenzij er drastische maatregelen genomen worden om het te doen veranderen.
Orlando Verde - 25 januari 2016

My Ras Tafari Roots: “One Love, one Heart, one Destiny”

‘My Ras Tafari Roots’ is een uiterst intiem en onthullend portret van de Belgische-Italiaanse regisseur David Verhaeghe, die een zoektocht begint naar de vermeende familiebanden met de legendarische Ethiopische keizer Haile Selassie I.
Btisam Akarkach - 20 januari 2016

Problemski Hotel: creatief met asiel­zoe­kers

Als een documentairemaker een fictiefilm beslist te draaien, is het ergens logisch dat die afstand probeert te nemen van een realistisch register. Dat is alleszins wat Manu Riche deed met zijn verfilming van Dimitri Verhulsts Problemski Hotel.
Orlando Verde [Kif Kif] - 13 januari 2016

[Kif Kif Filmblog] Het beste van 2015

Ook bij de filmblog van Kif Kif is er geen ontsnappen aan de dankbare gewoonte om terug te blikken op het afgelopen jaar. Het jaar waarin de Belgische films records verpulveren, maar ook van de Latijns-Amerikaanse cinema, met prijzen in Berlijn, Venetië, Rotterdam, Gent en elders.
Btisam Akarkach & Orlando Verde - 30 december 2015

El Club: de hel van de zondige priesters

El Club, de jongste film van de Chileense Pablo Larraín, werd bekroond met de Zilveren Beer tijdens de jongste Berlinale. Een indrukwekkend voorbeeld van film als gerechtelijke straf.
Orlando Verde [Kif Kif] - 16 december 2015

De echte Malala

He named me Malala biedt een mooie inkijk in het leven van Malala Yousafzai, de jongste winnares van de Nobelprijs voor vrede.
Rabia Saddik - 9 december 2015

Les Cowboys: over identiteit en terrorisme

Ons geheugen is kort, daarom al moeten we dankbaar zijn dat de zoektocht van Les Cowboys meer dan twintig jaar geleden begint, met de verdwijning van Kelly, een tienermeisje dat geradicaliseerd lijkt te zijn door de invloed van moslimextremisten.
Orlando Verde [Kif Kif] - 9 december 2015

No man is an island - So let’s deal with each other

Het Italiaanse eiland Lampedusa is voor veel vluchtelingen de toegangspoort naar Europa. In ‘No man is an Island’ krijgen we een menselijk portret te zien van jonge immigranten.
Btisam Akarkach - 2 december 2015

Ixcanul: Fuck magisch realisme

Ixcanul is een serene vertelling. Sereen, maar boeiend. Sereen, maar spannend: er gebeurt van alles zowel op het scherm als in de personages.
Orlando Verde [Kif Kif] - 25 november 2015

In reality, Not so much loved

Nabil Ayouch heeft met 'Much Loved' een controversiële film neergezet over de verborgen prostitutie in Marrakesh. De film, die letterlijk en figuurlijk zoveel blootstelt, werd in Marokko meteen verboden.
Btisam Akarkach - 18 november 2015

Black.

Zeker in tijden wanneer men vrijwillig naar onthoofdingen kijkt, zou het hypocriet zijn om Black af te rekenen op het weergeven van een gewelddadige tijdsgeest.
Orlando Verde [Kif Kif] - 10 november 2015

Sufragette: Terroristen avant la lettre

Sufragette is een ernstige studie van de mens als activist, van de passie als drijvende kracht van het verzet, van verzet als zingeving. En dat geldt vandaag even veel als honderd jaar geleden.
Orlando Verde [Kif Kif] - 10 november 2015

[Kif Kif Filmblog] Spectre: George Orwell’s worst nightmare

Na de op vele vlakken fenomenale Skyfall, is het op zich al gedurfd om nog een Bond-film te maken. Maar regisseur Sam Mendes is nog ambitieuzer dan dat: Spectre mikt op de volledige heruitvinding van de meest iconische van alle secret agents.
Orlando Verde - 4 november 2015

[Kif Kif Filmblog] Film Fest Gent ’15 van start

Van 13 tot 24 oktober loopt het Film Festival Gent, een van die zeldzame kansen om ons beperkte filmaanbod te verruimen. Niet alleen worden langverwachte prenten voorgesteld, ook andere interessante films zullen daar te zien zijn. En jammer maar realistisch genoeg, misschien ook nergens anders.
Kif Kif Filmblog - 12 oktober 2015

[Kif Kif Filmblog] Car­not­straat, we­reld­straat

Ooit was Carnotstraat 17 het adres van Ciné Rubens, een elegante filmzaal met wat toen het grootste scherm van het land was. De wereld, die ooit stond voor glitter en prestige lijkt vandaag minder glamoureus. Met zulke eenvoudige tegenstellingen, toont Klara Van Es onze moeizame omgang met migratie.
Orlando Verde - 28 september 2015

[Kif Kif Filmblog] Niggaz Wit Attitudes

Straight Outta Compton is een verbazend actuele film, want politiebrutaliteit maakt jammer genoeg nog altijd deel uit van de dagelijkse realiteit van de VS, evenveel als de frustraties van de etnische minderheden.
Orlando Verde - 16 september 2015

[Kif Kif Filmblog] Un homme bon >> Over 'Dheepan' van Jacques Audiard

Met 'De battre mon coeur s’est arrêté' en 'Un prophéte', legde Jacques Audiard de lat zeer hoog. Met opvolger 'De rouille et d’os' leefde de angst dat we zijn beste films al hadden gezien. Maar met 'Dheepan' is Audiard helemaal terug van niet echt weggeweest.
Orlando Verde - 28 augustus 2015

[Kif Kif Filmblog] Que Viva Eisenstein > Peter Greenaway

Greenaway's aparte filmstijl komt terug in zijn laatste film, een ode aan het leven van Sergei Eisenstein. Een cineast die werk en leven van een medecineast als onderwerp neemt, misschien voor de hand liggend maar Greenaway weet een behoorlijk eigenzinnige visie neer te zetten.
Btisam Akarkach - 19 augustus 2015

[Kif Kif filmblog] Still The Water > Naomi Kawase

Met de recente hittegolf in gedachten is ‘Still The Water’ (Naomi Kawase) niets meer of minder dan aantrekkelijk en verfrissend. De aandacht voor natuur en familiale relaties zijn de 46 jarige Japanse filmmaakster Kawase niet vreemd.
pdc - 22 juli 2015

Somer zoekt (veel) co-producenten

Somer is een tragikomedie over een groep Vlaamse, Brusselse en Waalse gezinnen die hun jaarlijkse vakantie op een camping aan zee doorbrengen. De spanningen, conflicten en ontmoetingen geven vorm aan een verhaal dat een feelgood film belooft te worden.
Orlando Verde - 13 juli 2015

[Kif Kif Filmblog] Hoe Bollywood omgaat met religieus extremisme

Elke keer dat geweld ergens in de wereld verbonden wordt met religie begint opnieuw het gemompel. Sommigen zeggen dat de anderen barbaren zijn en zo negeren ze zelfveroorzaakte gruwel. Sommigen noemen het zinloos en ontkennen op die manier de eigen verantwoordelijkheid ...
Orlando Verde - 1 juli 2015

[Kif Kif Filmblog] Moustapha Akkad: man with a mission

Naar aanleiding van de vastenmaand Ramadan is een artikel over een van de grootste regisseurs uit de moslimwereld wel toepasselijk. Moustapha Akkad maakte de eerste langspeelfilm over het leven van de profeet Mohammed (vzmh).
Btisam Akarkach - 17 juni 2015

[Kif Kif Filmblog] Citizen Four: Big Brother is Watching (écht)

Na 2 films over het post 9/11 tijdperk in Amerika, over de oorlog in Irak en de War on Terror respectievelijk, brengt Laura Poitras met Citizen Four een making of van hoe klokkenluider Edward Snowden de grootste leak van gevoelige informatie van het machtigste land van de wereld voor elkaar kreeg
Orlando Verde - 10 juni 2015

[Kif Kif Filmblog] Taxi Teheran: Breaking all the rules

Bij de aftiteling van de film dacht ik: ik moet dringend andere films van Jafar Panahi zoeken. Taxi Teheran is niet alleen een geweldige film, maar hij kan ook niet worden losgekoppeld van de maker.
Orlando Verde - 20 mei 2015

Mooov - films met zicht op de wereld

Het Mooov Filmfestival 2015 is weer ten einde. We hebben niet enkel kunnen genieten van een brede waaier van films die ons onderdompelden in verschillende culturen en artistieke verhalen, maar ook van andere randactiviteiten die het festival aanbood.
Btisam Akarkach - 6 mei 2015

[Kif Kif Filmblog] Roots & Wings: Ihsane leeft

Ihsane Jarfi wordt in België beschouwd als het eerste dodelijke slachtoffer van homofoob geweld. Op 22 april 2012 verdween hij en negen dagen later werd zijn lichaam teruggevonden. Drie van de moordenaars werden in december 2014 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Orlando Verde - 25 maart 2015

Selma, vijftig jaar later

1965. The world is changing, maar sommige mensen zien dat niet zitten. There is something rotten in the State of Alabama (en niet alleen daar). Er staat een racistisch, openlijk segregationistisch bestuur haaks op het positievere maar traag evoluerende beleid van de federale overheid van de VS.
Orlando Verde - 10 maart 2015

Ter verdediging van American Sniper: Valt toch mee?

Met interesse las ik een paar vernietigende kritieken over American Sniper, Clint Eastwoods verfilming van de autobiografie van Chris Kyle, een film die afwisselend wordt toegejuicht of afgedaan als rechtse propaganda, als racistisch of als een vergoelijking van geweld.
Orlando Verde - 9 maart 2015

Mos­lim­ex­tre­mis­me, Hitler en The Sound of Music

Elke keer besef ik opnieuw hoe belangrijk de musical-cultuur is, hoeveel algemene referenties ik mis omwille van mijn afkeer voor de gezongen dialoog. Zo veel muziek, zo veel verhalen, zo veel schitterende teksten vol wijsheid en pit en beeldvorming avant la lettre...
Orlando Verde - 7 januari 2014

Armoede voor dummies

“The Pursuit of Happyness” is een succesverhaal. En succesverhalen zijn goed om mensen te motiveren om vooruit te gaan. Maar ze worden ook vaak misbruikt om te zeggen dat het grootste obstakel uiteindelijk de persoon zelf is
Orlando Verde - 9 oktober 2013

An Education: onderwijs als een nood­za­ke­lijk kwaad

Laat ons om te beginnen een paar dingen duidelijk maken: 1) “An Education” is een goeie film en 2) Het is evident dat ik geen rekening houd met het bioscoopaanbod om over een film te schrijven (het tegenovergestelde zou pas absurd zijn).
Orlando Verde - 12 september 2013

De eeuwige terugkeer van het sof­tero­tis­me

Het succes van Vijftig tinten grijs was het resultaat van een massieve marketingcampagne. Hopelijk is het ook ondertussen duidelijk dat het niet over een uniek fenomeen gaat: de softerotische successen maken een comeback.
Orlando Verde - 21 augustus 2013

USS Vengeance

Net zoals 'The Dark Knight Rises' en 'X-Men' gaat de jongste aflevering van de Star Trek franchise over actuele thema’s. Ik was klaar om te genieten van hersenloos entertainment. Maar met zo’n opening had ik geen andere optie dan mijn notitieboekje naar boven te halen.
Orlando Verde - 25 juli 2013

The Impossible: de vloek van product placement

En hoewel 'The Impossible' een mooie weergave is van de onbaatzuchtige solidariteit tussen mensen, is de boodschap van de Europese verzekeringsmaatschappij duidelijk: “de wereld mag vergaan, maar bij ons zijt gij veilig”.
Orlando Verde - 20 juni 2013

"Champions"

Het eeuwige mysterie van de bokser. Waarom doet hij dat? Wat moet hij bewijzen? Terwijl de meeste mensen zo hard mogelijk de fysieke confrontatie trachten te vermijden, maakt de bokser daar letterlijk een sport van.
Orlando Verde - 14 april 2013

We cook your meals. Over de film 'The Help'

Er rust een verborgen kracht in diegenen die het vuile werk doen: ‘We cook your meals, we haul your trash, we connect your calls, we drive your ambulances. We guard you while you sleep. Do not... fuck with us.’
Orlando Verde - 29 augustus 2012

Door de ogen van een vluchteling: een gesprek met Bülent Öztürk

Op 7 Mei 2012 kreeg “Beklemek” (Waiting), van Antwerpenaar Bülent Öztürk, de prijs voor Beste Documentaire op de TRT Documentary Awards, de meest gerespecteerde filmprijs in Turkije. De film kent zijn Belgische première op 6 juni in het Antwerpse Cinema Zuid.
O. - 29 mei 2012

Over so­li­da­ri­teit en eigenbelang

Als je luistert naar het politieke discours dat van alle kanten komt, begrijp je snel dat de enige langdurige manier om te garanderen dat we allemaal verder gaan meedoen is dat iedereen voor zijn eigen belang zorgt. En dat hoeft niet noodzakelijk slecht nieuws te zijn.
O. - 27 maart 2012

When you're strange

O. blogt over de film 'The Invader' van Nicolas Provost. 'Aan de ene kant heb je een regisseur die de clichés van migratie wil vermijden en aan de andere kant zie je dat de twee grootste clichés over migratie samen zitten in de premisse van zijn film.'
O. - 27 januari 2012