Ga verder naar de inhoud
Ga verder naar de inhoud

Alle bijdragen

Kif Kif zet racisme, maatschappelijke uitsluiting en ongelijkheid op de publieke agenda. Hier ontdek je antiracistische perspectieven die elders niet of slechts oppervlakkig aan bod komen.

Alle thema's

Alle formats

8 van 8 resultaten

“Wanneer de politie de on­der­druk­kers dient, wordt verzet een plicht”

In deze open brief beschrijven antiracistische, anti-imperialistische, antifascistische en Palestijnse (solidariteits)collectieven de escalatie van politiegeweld tegen pro-Palestijnse activisten in Brussel, waarbij gewelddadige arrestaties, intimidatie en racistische en seksistische uitlatingen worden gerapporteerd. De auteurs roepen op tot een gecombineerde strijd tegen zowel repressie door politie als kolonialisme, en veroordelen oppervlakkige vormen van solidariteit. Ze benadrukken de noodzaak van vastberaden verzet en het ontmantelen van onderdrukkende systemen wereldwijd.

28 augustus 2024

Duizend mensen betogen in Brussel op In­ter­na­ti­o­na­le Dag tegen Po­li­tie­ge­weld: “Overal politie, nergens ge­rech­tig­heid”

Vandaag, op de Internationale Dag tegen Politiegeweld, namen ongeveer 1.000 mensen deel aan een protestmars in Brussel. De demonstranten eisen onder meer effectievere tuchtprocedures bij zaken van dodelijk politieoptreden, een vermindering van het aantal gewapende agenten op straat, en een monument voor de slachtoffers van politiegeweld.

Stef Arends - 15 maart 2024

Waarom komt po­li­tie­ge­weld zo vaak voor? En is er niet te veel politie?

Kif Kif, DeWereldMorgen en Jade Yorks presenteren een nieuwe podcastreeks: 'Minder politie?' Daarin onderzoeken we waarom politiegeweld zo vaak voorkomt en hoe we daar iets aan kunnen veranderen. Waarvoor dient de politie? En is een wereld met minder politie niet beter? De podcast, het achterliggende onderzoek en onze 9 beleidsaanbevelingen zijn te vinden op de campagnewebsite: www.minderpolitie.be

11 oktober 2022

Boek toont de weg naar een samenleving met minder politie

Luk Vervaet volgt al decennialang de evoluties in (extreemrechts) staatsgeweld op in België en daarbuiten. Met I can’t breathe: de nieuwe adem van het verzet schreef hij een boek waar veel activisten en andere geïnteresseerden op wachtten na de samenloop van de Black Lives Matter-golf en de verschillende doden door politie. Beginnend met een diepgaande analyse van de dood van George Floyd, maakt hij komaf met twee hardnekkige mythes die het debat in hun greep houden: dat het politiegeweld in de VS niet te vergelijken valt met Belgisch politiegeweld, en dat we ons huidig politiesysteem nodig hebben om de samenleving veilig te houden.

Nina Henkens - 23 maart 2021

De lat voor alle po­li­tie­agen­ten moet hoger

Er moet een hogere standaard gelden voor politieagenten gezien de aard van hun beroep (monopolie op geweld en ordehandhaving). Vooral voor hen – meer dan voor burgers – moet er een absolute nultolerantie gelden t.a.v. racisme.

Yassine Boubout - 6 januari 2018

Geen verbruining bij de politie

'Er bestaan geen moslimagenten, jodenagenten of christenagenten bij de Belgische politie. Er zijn enkel agenten en sommigen hebben een bepaalde geloofsovertuiging.' Een bezorgde politieambtenaar laat van zich horen.
een bezorgde politieambtenaar - 17 juni 2014

Justitie beschermt politie, wie beschermt de burger?

We weten dat macht corrumpeert. Om dit te voorkomen, zijn we geëvolueerd naar de scheiding der machten. Maar wat doe je als burger, wanneer je beschermers onschendbaar lijken?
Elisabeth Severino Fernandes - 27 september 2013

Zelf schrijven voor Kif Kif?

Heb jij een kritische blik op racisme? Via onze contributorwerking ondersteunen we iedereen die dat wil om hun opiniestuk, fotoreportage, kortverhaal, video of gedicht vorm te geven. 
 

Meer informatie